2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A kamarák házának felújításáról egyeztetett a városvédők elnöksége

2023. november 11. szombat, 08:56
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: Pánczél Petra; Czeglédy András
A kamarák háza és más zalaegerszegi épületek aktuális állapota, valamint a városi fakataszter folytatásának tervei miatt ült össze a minap a Városvédő Egyesület elnöksége. Czeglédy András elnök lapunkat arról tájékoztatta, hogy dr. Vándor László alelnökkel, valamint Horváth Rudolfné, Iványi Ildikó és Bálizs Andrej elnökségi tagokkal mindenekelőtt arról egyeztetett, hogy a Petőfi utcai kamarai székház felújítása kapcsán milyen lépéseket tegyenek.

  Sajnálják a vörös homokkő burkolatot

A városvédők ugyanis elhibázottnak tartják az épület vörös homokkő burkolatának elbontását. A ház felújításának, korszerűsítésének persze örülnek, de – mint az elnök fogalmazott – sajnálják, hogy a burkolat lebontásával megszűnik az épület karaktere, egyedisége. 

A kamarai székház a régi, homokkő kerítéssel (Forrás: Czeglédy András)

Hozzátette: talán a városvédők is hibáztak az elmúlt években azzal, hogy nem kezdeményezték az épület helyi védelem alá helyezését. Czeglédy András úgy látja, hogy a kamarák háza egységének és küllemének átalakítása már akkor elkezdődött, amikor az étterem előtti vörös homokkő-kerítést mészkőlap burkolatú, üvegtáblás mezőkkel határolt kerítésre cserélték. Az épület jelenlegi felújítása során az építtető ugyanezt a sík csiszolt mészkőlap burkolatot tervezi az eredeti, vörös homokkő burkolat helyett. Ez már jelentős eltérést eredményez a korabeli – sokak által kedvelt – ház összképen. A változtatás szegényebbé tenné a Petőfi és Kosztolányi utca sarkának 1928 óta megszokott településképét – tette hozzá az elnök. Ehhez kapcsolódó gondolatait fotókkal illusztrálva a Facebook-oldalán is megosztotta az elmúlt hetekben.

A kerítést mészkőlap-burkolatra cserélték, de a homlokzaton még áll a vöröskő-burkolat (Fotó: Pánczél Petra)

A civilek úgy értesültek, hogy az építtető a víz- és hőszigetelés kiépítése miatt bontotta el a vörös homokkő burkolatot, mely a szakvélemény szerint a lábazatnál a korábbi beázások miatt olyan mértékben károsodott, hogy nem visszaépíthető. Az egyesület szerint viszont nem lenne (lett volna) megoldhatatlan feladat a szigetelést is kialakítani, és a régi burkolatot is megtartani. A javaslatuk még mindig az, hogy az építtető változtasson a terveken és a víz- és hőszigetelést követően építse vissza a vörös homokkő borítást.

Az elbontott vörös homokkövek (Forrás: Czeglédy András)

Az elnök sajnálja, hogy bár a városvédőknek néhány kérdésben van véleményezési joga, és a tervtanács üléseire is hivatalosak, mégsem jött létre valamiféle intézményes együttműködés az önkormányzat és a civil szervezet között. Emiatt sokszor csak az utcán járva értesülnek arról, hogy elkezdődött egy-egy régi, értéket képviselő épület felújítása. A témát az elnökség az egyesület közgyűlése elé viszi. Ezenkívül a lakosságot is szeretnék folyamatosan tájékoztatni a kritikai észrevételeikről, de arról is, hogy mit találnak pozitívnak, támogatandónak az épületfelújítások esetében.

Czeglédy András azt is elmondta, hogy egy újabb pályázatnak köszönhetően folytatni tudják a városi fakataszter programot. A faállományról készült nyilvántartás így folyamatosan bővül, és egy online adatbázisban is elérhető lesz. Ehhez hasonlóan egy építészeti adatbázist is szeretnének kialakítani, mely a helyi védett épületeket és azok aktuális állapotát venné lajstromba.

A házszám alá kikerült a helyi védett érték kategóriát jelző tábla

Terveik között szerepel, hogy a helyi védett érték kategóriába került lakóházakat (zömmel családi házak) információs táblákkal lássák el. Jelenleg tíz zománctábla elkészítésére van forrásuk. A Jókai utca 13-as számú épületre már ki is került egy tábla.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK