2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A postapalota helyi érték lett

2019. július 01. hétfő, 17:56
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Várostörténettel, vagy a helyi építészeti örökséggel kapcsolatos rendezvényeken sokszor elhangzik, hogy az 1924-ben épült zalaegerszegi postapalota a város szinte egyetlen szecessziós stílusú középülete.

A belváros eme impozáns és jellegzetes építménye a minap bekerült a helyi értéktárba. A Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület, valamint a Tourinform Iroda jóvoltából ugyanis, 2019-ben újabb hat különlegességgel bővült a lista.

Újabb hat elemmel bővült az értéktár

Tuboly Andrea irodavezető, az egyesület titkára lapunknak elmondta: a postapalota mellett idén a Bóbita játszótér, a kockás liliom, Németh János keramikusművész munkássága, a Szent Anna kápolna és annak környezete, valamint a Virágos Zalaegerszeg elnevezés és fogalom került be a település értékei közé. Ezekkel együtt immár harmincnégy elemből áll a helyi értéktár.

Az egyesület még 2016-ban tűzte ki célul, hogy az értékek számbavétele és az identitástudat erősítése céljából minden esztendőben újabb elemekkel bővítik a listát. A javasolt értékek bekerüléséről az egyesület elnöksége szavazással dönt. 2016-ban, első körben, a város TOP15 idegenforgalmi nevezetességeit választották (többek között az Azáleás-völgyet, a csácsi arborétumot, a TV-tornyot, a skanzent és a zsinagóga épületét is). Azóta számos elemmel bővült a lista.

Az irodavezető elárulta: a javaslatokat az Értéktár Bizottsághoz kell minden évben benyújtani, amit komoly adminisztrációs munka előz meg. Ajánlásokat, fotókat, videókat is kell a grémium elé tárni. Ezt a feladatot a Tourinform Iroda munkatársai látják el.

A települési értéktár csupán az út eleje, hiszen egy-egy elem a nemzeti értékpiramis tetejére is eljuthat. A megyei és országos értéktárba kerülés után – erről külön szakbizottságok döntenek – akár hungarikummá is válhat egy adott érték. Persze hosszú az út odáig…

A postapalota háromszintes épületét a szecessziós stílusjegyek, valamint a homlokzaton található Zsolnay-kerámiadíszek miatt választották a helyi értékek közé.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK