2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elkészült Mihály deák szobra

2021. december 09. csütörtök, 19:04
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Zalaegerszeget 600 évvel ezelőtt, 1421. június 24-én egy királyi oklevélben említették először mezővárosként. Az elmúlt hónapokban több rendezvénnyel is megemlékezett a város az évfordulóra.

Új köztéri alkotás a belvárosban - Jövő héten avatás

Az események zárásaként szoboravatásra kerül sor; elkészült ugyanis Farkas Ferenc szobrászművész legújabb alkotása, mely a mezőváros első ismert városbírójának, Mihály deáknak állít emléket. A köztéri alkotást a Göcseji Múzeum mellett állították fel a hét elején, a hivatalos avatás december 17-én lesz.

A szobor elhelyezésekor Farkas Ferenc érdeklődésünkre elmondta: az egykori városbíró szobra bronzból készült, és a 15. századi férfiviseletek, valamint egy Zsigmond korabeli szoborlelet alapján mintázta meg a figurát. Az öltözék megjelenítésében segítségére volt dr. Bilkei Irén történész is. Mihály deákot egy írópadnál, „hivatali ügyeinek intézése közben” láthatják majd a járókelők.

A szobrászművész azt is elárulta, hogy az előzetes tervekhez képest módosított egy kicsit a kompozíción, hiszen az írópad nyitottabb lett; a drapéria és a széklábak vonalai így jobban látszódnak. Az alak gallérjánál és ingénél pedig némi művészi játék is megfigyelhető. A kissé „kicsavarodott” testhelyezettel kapcsolatban a művész azt mondta, hogy nem szeretett volna egy asztal fölé görnyedő figurát megjeleníteni, mert az már inkább a kódexmásolókat idézné. A figura a kifelé forduló testtartásával sokkal inkább egy aktív alak, aki éppen láttamoz valami hivatalos dokumentumot, de közben az emberek (ügyfelek) felé fordul. Ezzel szerette volna nyitottabbá, közvetlenebbé tenni a kompozíciót. A szobor köré egy bazaltkockás burkolat is készül, mely bekapcsolja az alkotást az utca, illetve a tér struktúrájába.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK