2021.01.28., csütörtök - Károly, KarolaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Izzó, vörös terrakotta

2018. április 29. vasárnap, 14:54
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Most először égetett ezer Celsius fok feletti hőmérsékleten Németh János Kossuth-díjas keramikusművész. Így készült a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság falán nemrégiben felavatott, Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló dombormű.

Az agyagmázzal festett, izzó, vörös terrakotta alkotáson szeptembertől dolgozott a művész. Beleértve a tervezésre, megformázásra, száradásra, égetésre fordított időt is – mesélte érdeklődésünkre Németh János. Hozzátette: számára is izgalmas munka és nagy kihívás volt elkészíteni a domborművet, hiszen most először égetett ilyen magas – 1100 Celsius fokos – hőmérsékleten. Az összhatás ezért sötétebb, izzóbb lett, mint amit tőle megszokhattunk, de a témához tökéletesen passzol ez a színvilág.

Szent György-dombormű a rendőrségen

A domborművet a megyei rendőr-főkapitányság épületén avatták fel Szent György-napja alkalmából. A sárkányt legyőző keresztény vértanú, előbb a katonák, lovagok, majd a modern korban a rendőrség védőszentje is lett – fogalmazott dr. Kostyál László művészettörténész az avatóünnepségen. Mint mondta, Szent György alakja a keresztény ikonográfiában éppúgy jelen van, mint a paraszti világ ősi hiedelemvilágában. Számos gazdálkodáshoz kapcsolódó rítus kötődik hozzá, melyek gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Ezek egy része került át a kereszténységbe, illetve a vértanúhalált halt, majd később szentté avatott egykori római katona, György alakjának tiszteletébe. A Szent György-legenda azt a meggyőződést fejezi ki, hogy az egyház lovagja képes legyőzni a sötétséget, a gonoszt, illetve a pogányságot megtestesítő sárkányt.

Németh János most felavatott alkotásán is megfigyelhető a kettősség: vagyis a keresztény hagyományok és a népiesség. Ráadásul mindezt a képzőművészet eszközeivel fejezte ki az alkotó, a rá jellemző egyediséggel.
A közel négy négyzetméteres domborművet dr. Sipos Gyula vezérőrnagy, megyei rendőr-főkapitány, dr. Kostyál László és Németh János leplezték le.

A rendőr-főkapitány elmondta: talán szokatlan dolog, hogy szobrot avatnak a rendőrségen, ám ma már ez sem elképzelhetetlen. Annál is inkább, mert a maguk eszközeivel ők is szeretnék erősíteni a megye értékeit. A szigorú szakmai munka mögött pedig néha láttatni az embert is. Remélik, hogy a város új domborműve ezentúl a járókelők örömét is szolgálja.
 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK