2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Látványos szakaszba lépett a Mindszentyneum építése

2021. október 26. kedd, 19:15
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Néhány hete már új látvány fogadja a járókelőket a Várkör utcában, hiszen a Göcseji Múzeum felújítása és a vele szomszédos Mindszentyneum építése miatt átalakult az utcakép. Mindkét beruházás látványos szakaszába lépett.

Homlokzati elemek és belső munkák

Dr. Kostyál László múzeumigazgató lapunk érdeklődésére elmondta: valóban szemmel látható változások történtek már mind a Göcseji Múzeum, mind pedig az új épületszárny, vagyis a Mindszenty-központ esetében. Utóbbi homlokzatára felkerültek a stílusát meghatározó fém lamellák. A jellegzetes burkolati elemek a Várkör utcából látszódnak jobban, hiszen a Batthyány utca felőli főbejárati részt még állványzat takarja. A Várkör felől viszont az is jól látható, hogy a két épület színét összehangolták a szakemberek.

- Elkezdődött a Göcseji Múzeum visszaköltözése az „anyaépületbe”, ezzel párhuzamosan pedig külső munkálatok zajlanak a múzeum előtti téren. Készül a díszburkolat, és folyik a zöldfelület kialakítása is. Remélhetőleg sikerül a régi platánfa környékét rendezni. A Mindszentyneumban szintén rengeteg – már a járókelők számára is látható – előrelépés történt. Jó ütemben halad az épület homlokzatai elemeinek kialakítása, de a belső terek is formálódnak. Jelenleg épületgépészeti munkák, álmennyezetépítés, gipszkartonozás zajlik. Az alagsori részbe pedig visszaállítják a régészeti feltárások során előkerült téglaégető kemencéket.

Megtudtuk: a Mindszentyneum földszintjén kialakításra kerül egy kávézó és egy múzeum-shop, az alagsori részben a megye középkori építészetét bemutató kiállítás nyílik. A Mindszenty életét és munkásságát felelevenítő tárlat az emeleti kiállítóterekben kap helyet. A felső szinteken ezenkívül konferenciaterem, múzeumpedagógiai részleg és vetítőterem is várja majd a látogatókat. Az átadásra 2022 tavaszán kerülhet sor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK