2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Települési érték lett a Csipkeház és Gizike

2018. december 10. hétfő, 17:33
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület javaslatára a helyi Értéktár Bizottság úgy döntött, hogy ettől az esztendőtől a települési értéktárba kerül az Arany Bárány szálloda épülete, a Csipkeházak, a Deák tér és környezete, a vasútállomás épülete és a közelében lévő Gizike gőzmozdony.

Az egyesület idén először két ismert zalaegerszegi személyiségre is javaslatot tett, így a helyi értéktárba „került” Mányoki Attila hosszútávúszó és Szabolcs Péter szobrászművész is. Az egyesület tagjai közül a zalaegerszegi Tourinform Iroda vállalta el, hogy a javaslatokat minden évben benyújtja az önkormányzat kulturális bizottságának égisze alatt működő Értéktár Bizottsághoz.

Hat új helyi értékkel bővült a lista

A Csipkeház országos viszonylatban is egyedülálló érték

Mint azt Egyed Anett, a Tourinform Iroda megbízott vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: a Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület egy korábbi kormánydöntés értelmében 2016-ban határozta el, hogy a helyi értéktár bővítése céljából minden évben javaslatot tesz épületek, intézmények, természeti kincsek, vagy éppen közismert magánszemélyek, illetve közösségek értékké nyilvánítására. 2016-ban és 2017-ben összesen huszonkét „kinccsel” bővült az értéktár. Többek között a csácsi arborétum, az Azáleás-völgy, a falumúzeum, a TV-torony, a földönjáró toronyóra, a zsinagóga épülete, a Gébárti-tó és a Kálvária-kápolna is bekerült az értékek közé.

Idén három épületre (Csipkeházak, Arany Bárány szálloda, vasútállomás és ezzel együtt a Gizike gőzmozdony), egy épített környezetre (Deák tér), valamint két magánszemélyre (Mányoki Attila és Szabolcs Péter) tett javaslatot az egyesület. Az Értéktár Bizottság mind a hat javaslatot elfogadta.

A város klasszikus épületeinek értékké nyilvánítása érthető, de vajon miért esett a választás a Csipkeházakra és a gőzmozdonyra? – merült fel a kérdés. Egyed Anett azt felelte: a Vadász György építész által tervezett épületegyüttes egyedi és üde színfoltja a belvárosnak. Nevét a fehér és kék erkélykorlátok „csipkézett”, hullámzó mintázatáról kapta. Az épület a szocializmus korában épült (a Kossuth utcai részt 1976-ban kezdték építeni), ám a tervező az egykori göcseji boronaházak csonkakontyos formavilágát idézte meg a tetőrészek kialakításával. Többek között ettől egyedülálló országos viszonylatban is az épület.

Az Arany Bárány épülete is a helyi értéktárba került

Ami a gőzmozdonyt illeti: Gizike egy ipari érdekesség. A mozdony több mint száz esztendős, és fénykorában a Rédics-Zalaegerszeg-Zalalövő vonalon közlekedett. A vasútállomás épülete pedig a neoromán stílus miatt különleges.
Megtudtuk: Mányoki Attilára és Szabolcs Péterre azért esett az egyesület választása, mert munkásságukkal már régen beírták magukat a város történetébe, de jó volna, ha országos értékké is válnának. Annál is inkább, mert a települési értéktár csak az első lépcső a nemzeti értékpiramisban. A megyei értéktárakba kerülés után a Magyar Értéktárba lehet eljutni, ami már kiemelkedő nemzeti értéknek számít, innen a következő – és egyben utolsó –lépcsőfok pedig az, ha valamit hungarikummá minősítenek.

A Tourinform Iroda megbízott vezetője szerint több olyan egyedi zalaegerszegi érték is van, ami – ha sikerül a jelölésekkel a piramis csúcsára eljutni – akár hungaricum is lehetne. Ilyen például a földönjáró toronyóra, vagy Mányoki Attila hosszútávúszó egyedülálló sikerei.

Egyed Anett arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyi értéktárba nemcsak az egyesület, vagy a Tourinform Iroda tehet javaslatot, hanem bárki; akár más civil szervezetek, vagy magánszemélyek is. A jelöléseket fotókkal, videókkal és leírásokkal alátámasztva kell a helyi Értéktár Bizottsághoz eljuttatni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK