2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Átadták a Pannon Tükör-díjakat

2021. december 15. szerda, 19:00
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A tavalyihoz hasonlóan három kategóriában – líra, próza, kritika – adta át a Pannon Tükör-díjakat a kulturális folyóirat szerkesztősége. Az elismerést 2020-ban alapították a lap 25. születésnapja alkalmából. A díjátadóra mindig decemberben kerül sor annak emlékére, hogy a Pannon Tükör próbaszáma annak idején ebben a hónapban jelent meg.

Megjelent az idei utolsó lapszám is

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett eseményen egyúttal a folyóirat ezévi utolsó lapszámát is bemutatták. A résztvevőket Bubits Tünde főszerkesztő, valamint Nagygéci Kovács József főszerkesztőhelyettes köszöntötte, gratulálva az idei nyerteseknek. A díjat líra kategóriában Nagy Betti költő, kritika kategóriában Smid Róbert kritikus, próza kategóriában pedig András László író vehette át. A rendezvényen Nagy Betti volt jelen, akinek Balaicz Zoltán polgármester adta át az elismerést; Németh János keramikusművész e célra készített plasztikáját. Smid Róberttel és András Lászlóval egy korábban rögzített online beszélgetést láthattak a résztvevők. Nagy Bettit pedig Nagygéci Kovács József kérdezte a helyszínen.

Gyimesi Endre, Balaicz Zoltán, Nagy Betti, Nagygéci Kovács József és Bubits Tünde

A díjazottak kiválasztásával kapcsolatban elhangzott: fontos a szakmaiság, a lappal való jó kapcsolat, illetve hogy rendszeresen publikáljon az illető a Pannon Tükörben. A szerkesztőség vezetői arra is törekednek, hogy a kitüntetettek között legyen egy helyi, vagyis zalai kötődésű szerző. Nagy Betti kiválóan megfelelt ezeknek a kritériumoknak. Persze mindez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy más országos lapokban is publikáljon. 

A folyóirat legfrissebb, hatodik számával kapcsolatban Bubits Tünde elmondta: az idei utolsó lapszám Zalaegerszegre fókuszál. Turbuly Lillát, Nagy Bettit, Lackner Lászlót, Merő Bélát és Barasits Zsuzsannát is olvashatjuk a lap hasábjain. A helytörténet rovat ezúttal a zalai hadikórházak 1942-45 közötti életébe kalauzolja el az olvasót. A tanulmányt Simon Beáta, levéltári könyvtáros jegyzi. A lapot Nagy Kálmán festményei illusztrálják, akinek legutóbbi párizsi kiállításáról Kostyál László művészettörténész értekezik. De a társművészetek rovatban Németh János keramikusművész októberi zalaegerszegi tárlatáról is olvashatnak az érdeklődők. 

A főszerkesztő örül annak, hogy a nehéz pandémiás év ellenére nemcsak a hat lapszámot tudták megjelentetni, hanem négy új kötet is napvilágot látott a Pannon Tükör könyvek sorozat keretében.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK