2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Búcsú Egervári Klárától

2018. április 10. kedd, 18:42
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Egykori kollégák, barátok, tisztelők búcsúztak hétfőn délután Egervári Klára színésztől, a Hevesi Sándor Színház örökös tagjától. A művész 82. életévében, március 12-én hunyt el.

A népszerű színésznő búcsúztatására a színház nézőtéri előcsarnokában került sor, ahol Besenczi Árpád igazgató, Sztarenki Pál művészeti vezető, Bőhm György rendező, Tucsni András dramaturg, Czegő Teréz és Farkas Ignác színművészek is rövid, személy hangvételű beszédben köszöntek el egykori kollégájuktól.

 Minden porcikájában színész volt

Besenczi Árpád többek között elmondta: sajnálja, hogy ő már nem tudott együtt dolgozni Klárikával, hiszen amikor 2010-ben igazgató lett, a művésznő már nyugállományban volt. Ettől függetlenül Sztarenki Pállal mindjárt az elején meglátogatták, és folyamatosan tartották is vele a kapcsolatot. A színésznő egy közkedvelt, emblematikus figurája volt a városnak. Sokan tisztelték és szerették. Elképesztő humora, vitalitása, életkedve volt még élete utolsó időszakában is.

Egér (ahogy a legtöbben hívták, mert a Klárát nem nagyon szerette) annak a művészgenerációnak volt a tagja, akiknek a színpad volt az iskolája, a rendezők a tanárai, az igazgatók pedig az osztályfőnökei – mondta Tucsni András beszédében. A színésznő a pécsi, miskolci, debreceni, majd szegedi színház után, Ruszt József hívó szavára érkezett Zalaegerszegre. Vagyis a Hevesi Sándor Színház egyik alapítóját tisztelhetjük benne.

Minden porcikájában és élete minden percében színész volt Egervári Klára. Az a típus, aki nem megérkezik valahová, hanem megjelenik, és nem távozik, hanem tovalibben, mint egy csoda, egy sugallat – fogalmazott Sztarenki Pál. A művészeti vezető jó néhány tréfás pillanatot is felelevenített találkozásaikból. Például amikor két évvel ezelőtt keringőztek egyet a Kossuth-Petőfi utca sarkán. Aztán leültek egy padra megbeszélni az Egérről készült életrajzi könyv bemutatójának és az azt követő ünnepségnek a részleteit. Merthogy a művésznő akkor töltötte be a „nyolcvanat”.

A város nevében dr. Gyimesi Endre búcsúzott a színésztől

A város részéről dr. Gyimesi Endre volt polgármester, Zalaegerszeg díszpolgára emlékezett meg Egervári Kláráról. Mint mondta: a Pécs melletti Vasason született művésznő, már felnőtt fejjel, tudatosan választotta Zalaegerszeget lakóhelyéül. Harminc év színházi tapasztalatával került ide. Gyorsan megkedvelte a várost, és a közönség is őt. Igazi szívember volt, aki egész tevékenységével a közönséget formálta, a közösségért cselekedett. Több mint 50 bemutató jelzi helyi munkásságát. Utolsó fellépése Csehov Hattyúdalában volt. Nyugdíjazása után is a kulturális élet aktív tagja maradt, és szinte mindig össze lehetett vele futni a belvárosban. Főleg a Kossuth- és Petőfi utca környékén. Szívesen csevegett ismerősökkel, boltosokkal, akiket néhány saját készítésű kézimunkával is meglepett. Olyan személyiség volt, akinek csak csodálni lehetett vitalitását, és élvezni nagyszerű, néha szarkasztikus humorát.

A színház örökös tagjától egy-egy szál virággal búcsúztak el tisztelői, kollégái. Egervári Klára hamvait Pécsen helyezik örök nyugalomra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK