2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Díszvendégek vörös szőnyegen

2022. november 02. szerda, 17:52
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A protokoll eredetileg a rendet, rendszert jelentette a régi irattárakban. A szó tartalmi jelentése sokat változott az idők során, és a fogalom egyre inkább kiterjedt a magas rangú világi kapcsolatok és a diplomácia területére. Ma már leginkább ezek szabályszerűségeit foglalja össze, de az élet más szituációira, helyszíneire is kiterjed.

Protokollkiállítás a múzeumban

Hogy milyen tárgyak, relikviák tartoztak és tartoznak ma is ehhez a különös, exkluzív világhoz, arról a „Protokoll és diplomácia” című kiállítás ad némi ízelítőt. A Göcseji Múzeum új időszaki tárlata a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumból érkezett Zalaegerszegre. A vándorkiállítást már az ország több városában bemutatták, hogy a látogató bővíthesse ismereteit a téma kapcsán. Az itteni kiállítást Béres Katalin főmuzeológus rendezte.

Kostyál László, Béres Katalin, Török Róbert és Gecse Péter

A tárlatnyitón dr. Kostyál László múzeumigazgató többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban a protokoll egy olyan területe a magyar kultúrának, ami avíttasnak tűnik. Mintha a kulturált viselkedésformák veszítenének értékükből. Sokszor a legegyszerűbb helyzetekben sem tudjuk, hogyan kell viselkedni. Pedig az alapvető szabályok ismerete sok nehézségen átlendítheti az embert. A kiállítás nyolc nagy szekcióban mutatja be a protokoll különböző szakterületeit. A ritkaságnak számító tárgyak között pedig biztos, hogy minden korosztály talál magának csemegét, érdeklődési körének megfelelően.

A kiállításon köszöntőt mondott Gecse Péter alpolgármester, aki szerint örömteli, hogy a megújult múzeumépületben látható ez a páratlan anyag. Mint fogalmazott: valóban sokszor azt hisszük, hogy a protokoll nem is olyan fontos dolog, pedig az íratlan udvariassági szabályoknak a hétköznapi életben is fontos szerepük van. Megteremtik például az eredményes kommunikáció és párbeszéd lehetőségét. 

Királyi étkészletekkel találkozhatunk

A tárlat alapkoncepciója az, hogy a látogató, mint díszvendég érkezzen meg a kiállítótérbe (őket egy szépen felöltözött férfi és női alak fogadja az ajtóban). A vendégek aztán a protokoll minden hivatalos állomásán végigsétálhatnak – mondta a tárlatot megnyitva dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora. Fókuszba kerül a katonai-, állami- és vallási protokoll, a sportdiplomácia, a fővárosi protokoll, a vendéglátás szabályai, valamint az üzleti protokoll is.

A legértékesebb tárgyakhoz, vitrinekhez már a vörös szőnyegen juthat el a látogató. Régi porcelánokat, királyi étkészleteket éppúgy láthatunk, mint korabeli díszvacsorák menüsorait, ültetési rendet, vagy vallási ajándéktárgyakat. Megelevenedik IV. Károly király koronázási díszétkezésének menülapja, de Kádár János (elvtárs) ültető kártyája is, csakúgy, mint az az értékes sakk-készlet, melyet a pártfőtitkár kapott ajándékba Gorbacsovtól. Közben a főúri családok érdekes kincseire is rácsodálkozhatunk, sőt a fővárosi önkormányzat közelmúltbéli diplomáciai ajándéktárgyait, vagy a sportélet néhány relikviáját is szemrevételezhetjük. A kiállítást rengeteg fotó és filmbejátszás kíséri.

A diplomáciai és állami protokoll is megelevenedik a tárlaton

Az első tárlatvezetésen – melyet Török Róbert tartott – pedig az is kiderült, hogy a bejáratnál álló modellek valójában nem felelnek meg a protokollszabályoknak. A férfi zakójának hossza nem jó, a nadrág sem lehet „trottyos”. A hölgy ruhája túlságosan kivágott (egy sál vagy stóla még illene rá), és a körmöket sem szokás ilyen színesre festeni. 

Török Róbert tartott tárlatvezetést

Az egyes szekciókat végigjárva azt is megtudhatjuk, hogy a protokollesemények fontos része a vendéglátás, díszétkezés, annál is inkább, mert ezek kimenetele hatással lehet az érdekérvényesítésre. A menü összeállítása mindig külön figyelmet igényel; legyen szó vacsoráról, ebédről, vagy csak egy egyszerűbbnek tűnő fogadásról, büféasztallal. 

A tárlat április 30-ig látogatható, a következő hetekben pedig több programot is szerveznek a téma kapcsán a kiállítótérbe.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK