2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Dombormű a katyni áldozatoknak

2020. szeptember 12. szombat, 14:25
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Legutóbb márciusban, még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt találkoztunk Németh János keramikusművésszel. Akkor éppen A víz mitológiája című óriás-domborművét bontották le a régi uszodaépület faláról. A művész most ismét „épít”, vagyis alkot valamit: a napokban azzal a hírrel kereste meg szerkesztőségünket, hogy hamarosan elkészül a katyni áldozatokra emlékező domborműve.

Keszthelyre kerül Németh János új alkotása

Németh János műtermében még a kiégetés előtt vethettünk egy pillantást a már teljes egészében megformált reliefre. Az alkotó elárulta: a keszthelyi önkormányzat és a lengyel konzulátus kereste fel májusban azzal, hogy az 1940-es katyni vérengzés 80. évfordulója alkalmából készítsen egy emlékművet, mely a keszthelyi Fő tér saroképületére kerül. A II. világháború alatt sok lengyel menekült érkezett a balatoni városba, akiknek leszármazottai ma is aktív közösséget alkotnak. Innen jött az emlékmű gondolata, melynek egyik ötletgazdája az anyai ágon szintén lengyel származású Cséby Géza író (a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja) volt.

Mint ismert, 1940. március 5-én tömeggyilkosság áldozatai lettek a szovjet hadifogolytáborokban raboskodó lengyel tisztek és főtisztek. A több helyszínen elkövetett vérengzés húszezernél is több ember halálát okozta; a holttesteket titokban, tömegsírokban ásták el. 1943-ban a németek már rábukkantak az első jeltelen sírokra a Katyn közeli erdőkben (innen származik a katyni vérengzés elnevezés is). Németh János új alkotása ennek a tragikus eseménynek állít emléket.

A keramikus a lengyel és magyar felirattal (1940. a lengyel golgota) ellátott relief szimbolikájáról elárulta: a domb és a fák utalnak magára a helyszínre (és az azóta parkosított temetőre), ahonnan a tömegsírok előkerültek. A kereszt alatt pedig egy lengyel katonai sapka látható. A formázással végzett a művész, most a szétdarabolás (egészben ugyanis nem lehet kemencébe tenni a művet) és a kiégetés fázisa következik. Az egyes részleteket pedig már a dombormű végleges helyszínén építi újra össze a művész.

Hogy miként teltek a karantén alatt Németh János napjai? A tőle megszokott derűvel azt válaszolta kérdésünkre: egy szobrásznak sosincs karantén, hiszen a bezárkózás idején is a saját gondolatait valósítja meg, vagyis dolgozik. Alkotás közben amúgy is gyakran előfordul vele, hogy napokig nem megy ki még a ház elé sem, annyira elmélyed a munkában. Így a kijárási korlátozás nem viselte meg annyira, inkább egy nyugalmas időszakként tekint rá. Néhány közeli ismerőse azért néha benézett hozzá, nyáron pedig szerencsére a családja is haza tudott látogatni. Tervei és felkérései vannak a következő időszakra is, sőt szeretné, ha a régi makettjeiből egy kiállítás nyílna a jövőben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK