2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékkötet Tóth Imrének

2021. július 06. kedd, 19:40
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Írók, barátok, kollégák, pályatársak emlékei, gondolatai, érzései olvashatók abban a kötetben, melyet a tavasszal elhunyt Tóth Imre költő, könyvtáros tiszteletére szerkesztettek. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársa tavasszal hunyt el váratlanul, a minap lett volna 55 éves.

 A város egyik jelentős irodalmi figurája volt

Az emlékkönyvet – melyet 50 szerző jegyez – Szemes Péter esztéta, a költő barátja, és Tóthné Hantos Katalin tanár, Tóth Imre felesége szerkesztette. A kötetbemutatóra a PopUp Caféban került sor, nem véletlenül: az underground klub adott otthon a Literaturista című irodalmi rendezvénysorozatnak, melynek szervezője és vezetője Tóth Imre volt.

A mostani rendezvényen Cserpes Attila, a klub üzemeltetője, Zóka Péter, a könyvet kiadó Pannónia Kulturális Egyesület alelnöke és Hantos Katalin mondott köszöntőt. A kötetről és Tóth Imre munkásságáról, költészetéről Szemes Péter szólt. Többek között elhangzott: a fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány az elmúlt tíz év egyik legkomolyabb irodalmi teljesítménye. A helybéli pályatársak, barátok, kollégák alkotásain túl, Kossuth-díjas író is publikált a könyvbe: mégpedig Nádas Péter személyében. De Czegő Teréz, Farkas Ignác, Gyenes Imre, Kaj Ádám, Karáth Anita, Kardos Endre Bozi, Kukorelly Endre, Pénzes Csaba, Turbuly Lilla egy-egy írása is olvasható több más szerző mellett. A művek visszaemlékezéseken, vagy közös élményeken, érzéseken alapulnak, illetve maga a szomorú esemény ihlette őket.

Ezt a könyvet egyáltalán nem tervezték, sokkal inkább azon dolgoztak, hogy őszre elkészülhessen a költő válogatott (újabb és korábbi) költeményeit tartalmazó kötete. Mint azt Szemes Péter jelezte: a verseskötet mindenképpen megjelenik, találnak rá forrást. Hiszen a város egyik jelentős szerzőjéről, irodalmi figurájáról van szó, aki talán életében nem kapott elegendő figyelmet. Annak ellenére, hogy tagja volt a Szépírók Társaságának, a Magyar PEN Clubnak, szerkesztője volt a Deák+Kert irodalmi portálnak, korábban pedig a Pannon Tükörbe és más irodalmi folyóiratokba is rendszeresen publikált. Életműve egy olyan érték, amit meg kell őrizni, felmutatva azt az utókornak.

A megemlékezés további részében a jelenlévő szerzők olvasták fel írásaikat. Közben az asztalon végig ott volt Tóth Imre kedvenc söre, melyet Cserpes Attila bontott fel a rendezvény elején, mondván: Imre lélekben itt van, és velünk együtt örül a kötet megjelenésének. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK