2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Haláláig szolgálta az irodalom ügyét

2018. szeptember 07. péntek, 15:40
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Száztizennégy évvel ezelőtt született Zalaegerszegen Keresztury Dezső költő, író, akadémikus, a város díszpolgára. Szép és nemes hagyomány, hogy az önkormányzat és a tudós nevét viselő emlékbizottság évről évre megemlékezik a néhai polihisztorról.

Az ünneplők a hagyományokhoz híven a költő belvárosi szobránál gyűltek össze, ahol Szemes Béla a Keresztury emlékbizottság titkára köszöntötte a fenti gondolatokkal a résztvevőket. Majd, egy perces néma csenddel tisztelegtek a Keresztury-hagyaték tavasszal elhunyt gondozója, Nyakasné Túri Klára előtt.

Keresztury Dezsőre emlékeztek

Szemes Béla köszöntötte az egybegyűlteket

Keresztury Dezső életművét Tolvaj Márta alpolgármester méltatta. Mint fogalmazott: immár tizennégy esztendeje hajthatunk fejet a város jeles szülöttéről készült Centrum téri szobor előtt, mely Szórádi Zsigmond alkotása. Keresztury páratlanul gazdag életpályája már önmagában is válasz arra, hogy miért övezi munkásságát komoly elismerés nemcsak szülővárosában, hanem a legmagasabb tudományos körökben is.

Tolvaj Márta méltatta a költő munkásságát

Nemcsak költő és író volt, hanem kiváló pedagógus, irodalomtudós, akadémikus és egy rövid ideig politikus, művelődési miniszter is. Tudósként tökéletességre, pontosságra törekedett, politikusként nem tűrt megalkuvást, költőként pedig mindig kifejezte hazája és szülőföldje iránti szeretetét.

Az alpolgármester szerint Keresztury Dezső gazdag kulturális kincset hagyott hátra, a magyar irodalom ügyét pedig haláláig szolgálta. Tudása, szellemisége és munkássága példakép lehet a ma élők számára is.

Többek között a könyvtár vezetése is koszorút helyezett el a szobornál

A költő szobránál több intézmény és civil szervezet is koszorút, virágot helyezett el; többek között a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár-, valamint a Keresztury Dezső VMK vezetése.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK