2024.03.28., csütörtök - Gedeon, JohannaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Horváth Lászlót díjazták a csoportos tárlaton

2022. szeptember 11. vasárnap, 16:32
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Megnyílt a VII. Zalaegerszegi Szalon képzőművészeti tárlat, mely közel félszáz alkotást mutat be a Városi Hangverseny és Kiállítóterem galériájában. A csoportos kiállítást 2010 óta kétévente rendezik meg, és a városhoz kötődő művészek alkotásait várják. A beérkezett műveket egy zsűrizést követően állítják ki és a szakértők döntenek arról is, hogy az adott évben ki kapja a Szalon-díjat.

A képzőművészeti élet keresztmetszete

A képzőművészeti kiállítássorozat nem előzmények nélkül való. A kilencvenes években Zalai Tárlat néven indult el a kezdeményezés. Akkor még ötévente mutatták be a megyében élő és alkotó művészek munkáit.

HorváthLászló szobrászművészt díjazták

A pénteki kiállításmegnyitón Balaicz Zoltán polgármester elöljáróban elmondta: örömteli, hogy az elmúlt években megújulhatott az egykori zsinagóga épülete. Néhány hete 10 millió forint értékben új világítórendszert és paravánokat kapott a galéria (ezek a mostani tárlaton kerültek első alkalommal „bevetésre”). Hamarosan pedig a hangversenyterem előtti tér is megszépül; a tervek szerint visszaállítják az egykori zsinagóga körüli kovácsoltvas-kerítés egy részletét.

Ami a Zalaegerszegi Szalont illeti: a képzőművészeti seregszemlére ezentúl háromévente kerül majd sor. A cél azonban továbbra is az, hogy bemutassák a közönségnek az idősebb és fiatalabb művész-generációk munkásságát. Annál is inkább, mert a fiatal alkotók mindig új impulzusokat hoznak közénk – fogalmazott a polgármester.

Varga Bálint aktot ábrázoló grafikája

A tárlatot Hegyeshalmi László festőművész nyitotta meg. Mint mondta, a város képzőművészeti életének keresztmetszete ez a kollektív kiállítás. Mind technikailag, mind stílusában egy nagyon sokszínű válogatást láthatunk. Egy olyan ünnep ez, ami arra is hivatott, hogy orientálja a nézőt és felkeltse az érdeklődést. Az itt élő művészek szabadon dönthetnek róla, adnak-e be munkát a Szalonra, vagy sem. A zsűrizés során néhány művet visszautasítottak, de nem azért mert minőségileg nem voltak megfelelőek, hanem hogy az eltervezett, kialakított összkép erősebb legyen – szerinte ez sikerült.

Hozzátette: a tárlatnak van egy jól meghatározható figurális, és egy absztrakt, minimalista vonala, ami a rendezésen is látszik. Úgy érzi, hogy ha egy kiállítás jól rendezett, az már önmagában egy műalkotás. A figurális alkotók közül többek között kiemelte Németh János, Farkas Ferenc alkotásait, a fiatalok közül pedig Novák Kata festményét. A nonfiguratív „szekcióból” Budaházi Tibor misztikus festményeit, Karner László lírai absztrakcióit, Pál Katja minimalista képeit. 

Jobbról Szentgróti Dávid festőművész alkotásainak részletei

Az idei Szalon-díjat (150 ezer forintos jutalom) Horváth László szobrászművész kapta, aki ezúttal kisméretű, ékszerfinomságú, geometrikus és tükröződő kompozícióival nyerte el a zsűri tetszését. Mint elhangzott: talán megérett az idő arra, hogy a szobrászművész köztérre is készítsen ehhez hasonló alkotást, vagy alkotásokat.

A Zalaegerszegi Szalon október 8-ig várja a látogatókat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK