2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kilencvenöt évesen is aktívan kutat

2019. július 24. szerda, 16:34
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A levéltár legidősebb kutatóját köszöntötték fel a minap az intézmény munkatársai, 95. születésnapja alkalmából. Buza Sándor nyugalmazott közgazdász – aki fiatal kora óta az irodalom és a történelem iránt is érdeklődik – több mint húsz éve látogatja rendszeresen közgyűjtemény kutatószolgálatát. A helyszínen a jeles alkalomból ezúttal nemcsak iratanyagot, hanem ajándékot is kapott.

Mint azt Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója a baráti hangulatú összejövetelen elmondta: Buza Sándor immár bő húsz éve intenzív – és ma is aktív – látogatója a levéltárnak. Nemcsak a legidősebb, hanem az egyik legrégebbi kutatót is tisztelhetik benne, ami országosan is ritkaságnak számít.

 Legidősebb kutatóját köszöntötte a levéltár

Buza Sándor és felesége (középen) a levéltár munkatársainak körében

Az elmúlt két évtizedben két nagy témakör foglalkoztatta: a családtörténet, illetve szülőföldjének, Söjtörnek a története. Azon belül is főleg az iskolatörténet. Érdekességképpen elhangzott, hogy a település történetét Sanyi bácsi unokaöccse, Buza Péter írta meg 2000-ben, a Száz Magyar Falu Könyvesháza sorozat részeként. Az intézmény a könyv szerzőjével is jó kapcsolatot ápol, olyannyira, hogy ő hívta fel a levéltár figyelmét rokona közelgő 95. születésnapjára is.

Buza Sándor nem egyszerűen csak azért látogatja a közgyűjteményt, hogy nyugdíjas éveit aktívan töltse el. Munkája nyomán ugyanis iskolatörténeti emlékkötetek és más kiadványok is készültek. Kutatásainak így kézzelfogható nyomai és bizonyítékai vannak. Tevékenysége, műveltsége, na és szellemi frissessége példaként szolgálhat a levéltári kutatók számára – fogalmazott Molnár András.

Az ünnepeltet elsőként Molnár András igazgató köszöntötte

Az ünnepelt születésnapja alkalmából a levéltár egyik legfrissebb – még be sem mutatott – kötetét kapta ajándékba, valamint átvehetett egy oklevelet, melyen a Zala Megyei Levéltárnoki Hivatal 19. századi pecsétje látható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK