2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Múzeumok éjszakája; egyelőre jórészt szabadtéren

2021. június 27. vasárnap, 12:27
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A tavalyi kihagyás után idén országszerte újra megrendezték a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot, melyhez a zalaegerszegi kulturális intézmények is csatlakoztak. A programok és a helyszínek száma azért még elmaradt a korábbi évek kínálatától. Részint a pandémia miatt, részben pedig azért, mert a rendezvény központi helyszíne, a Göcseji Múzeum – illetve annak épülete – felújítás alatt áll. Ezért június 26-án az idei események fő belvárosi helyszíne a Deák tér és a Mindszenty tér lett.

Helyismereti játékok és zongorakoncert

A lényeg azonban az volt, hogy a kulturális élet szereplői és a közönség ismét találkozhasson egymással. Ezért is lett a helyi program szlogenje (kiegészítve picit az országos jelszót) az, hogy Fordulópont: Újra együtt!

Az események a megyeszékhelyen idősávokban zajlottak: az adott „zónát” egy-egy intézmény vállalta magára. Délután főleg a családosokat várták játékos, ismeretterjesztő programokkal, este pedig az idősebb korosztály is felkerekedhetett. 15 órától a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár „uralta” a terepet; a Deák térre és a könyvtár épületébe is várták az érdeklődőket. Kiss Gábor igazgató „A páncélszekrény titkairól” (vagyis az intézmény könyvritkaságairól), és Zala megye régi térképeiről is mesélt a betérőknek. A téren közben kincsvadászaton, helyismereti játékon, kézművesfoglalkozásokon vehettek részt a látogatók. De idén először a Jánka-hegyi Keresztury házban is fogadtak csoportokat.

17 órától a képzeletbeli színpadot a Göcseji Múzeum csapata vette át, akik a Mindszenty térre várták a múzeumbarát családokat. Népszerű volt a helyismereti kvízjáték séta, mely a belváros ismeretlen és ismerős helyszíneire navigálta a vállalkozó kedvűeket, akiknek a logikai képességeiket is érvényesíteni kellett ahhoz, hogy jól válaszoljanak a feltett kérdésekre. A téren közben pajzsokat, sisakokat, címereket, vagyis középkori kellékeket lehetett készíteni; melyek garantáltan védenek a törökök ellen. A felnőtteket puzzle is várta: Béres Katalin történész jóvoltából a korabeli zalaegerszegi gyárak összevágott darabkáit állíthatták össze a játékosok.

Az este lámpás várostörténeti sétával folytatódott a Tourinform iroda munkatársának, Tódor Tamásnak a vezetésével. Majd a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben várták a betérőket a kiállításaikhoz kapcsolódó előadásokkal, valamint késő esti koncerttel. Beethoven zongoraszonátáit Tóth László zongoraművész, az intézmény vezetője adta elő.

A Múzeumok éjszakája alkalmából estig nyitva tartott a MimikArt Galéria, ahol a helyi képzőművészek alkotásait nézhették meg a látogatók, de többek között Frimmel Gyula és Szényi Zoltán művészekkel is találkozhattak. A Göcseji Falumúzeum és a Magyar Olaj-és Gázipari Múzeum szintén délutántól várta már a közönséget: báb- és mesejátékokkal, táncházzal, tárlatvezetésekkel, valamint éjszakába nyúló csillagászati programokkal.

A szervezők remélik, hogy jövőre már egy nagyobb és teljesebb programsorozattal jelentkezhetnek, hiszen addig befejeződik a múzeumfelújítás, és talán a járványhelyzetet is magunk mögött tudhatjuk.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK