2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Online beiratkozás után kutathatunk

2023. január 24. kedd, 14:15
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A 2022-es év eredményeiről, néhány változásról és az idei esztendő terveiről tartottak sajtótájékoztatót a levéltárban. A hagyományos évindító eseményen az is elhangzott, hogy a törvényi változásoknak megfelelően az intézmény neve hivatalosan Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltára (MNL ZVL) lett.

 Évnyitó sajtótájékoztató a levéltárban

Kiállítással egybekötött sajtótájékoztatót szerveztek

Dr. Káli Csaba igazgató az előző év szakmai, tudományos és közművelődési munkáját ismertetve többek között kiemelte: 2022-ben 78 iratképző szervet ellenőriztek a megye területén. A levéltár iratállománya a selejtezések, raktárrendezés és gyarapodás következtében 11.173 iratfolyóméterről (ifm) 11.203 ifm-re nőtt. Az intézményt tavaly hetvennyolc kutató, 181 esetben kereste fel, többek között szakdolgozatíráshoz szükséges dokumentumok, vagy családtörténeti anyagok iránt érdeklődtek. Az ügyfélszolgálatot 1343-an vették igénybe. Az igazgató hozzátette: napjaink elvárásainak megfelelően folyamatosan nő mind az elektronikus dokumentumok, mind az elektronikus úton szolgáltatott anyagok mennyisége.

Ami az előző év tudományos tevékenységét illeti: a levéltár nyolc munkatársa összesen 26 különböző témájú tudományos írásművet készített, négy levéltárosnak tizenhárom írása meg is jelent, ebből kettő önálló kötet formájában. Kulcsár Bálint és Paksy Zoltán Zalaboldogfa évszázadait dolgozták fel egy kiadványban, Molnár Andrásnak pedig „Negyvennyolcas zalaiak. Zala megyei honvédtisztek és politikai vezetők portréi” címmel jelent meg kötete a Line Design Kiadónál. Az intézmény mindezeken túl, két konferenciát is rendezett (Családtörténeteink és Vendéglátás Zalaegerszegen).

Káli Csaba a 2022-es év eredményeit ismertette

2023. január elsejétől a Magyar Nemzeti Levéltár valamennyi tagintézményében új, és egységes szolgáltatásként indult el az online kikérés rendszere. Molnár András igazgatóhelyettes, címzetes igazgató ezzel kapcsolatban elmondta: év elejétől már csak ezen az online felületen (Elektronikus Levéltári Portál – www.eleveltar.hu) bejelentkezve lehet a kutatói kéréseket leadni, illetve az anyagokat a kutatótermekbe kikérni. Az online regisztrációt a rendszernek jóvá is kell hagyni, aminek néhány napos átfutási ideje van. A kutatóknak ezért érdemes minél előbb jelentkezniük a felületre, ha igénybe szeretnék venni a levéltárak szolgáltatásait, hiszen az intézményeket csak a bejelentkezés visszaigazolása után lehet felkeresni. További információkért érdemes ellátogatni az eleveltar.hu oldalra.

A zalai levéltár idei terveiről elhangzott: az előző két konferencia anyagát szeretnék kötet formájában megjelentetni. A Családtörténeteink című genealógiai tudományos ülésen elhangzottak a Zalai Gyűjtemény 86. számaként látnak majd napvilágot (ezt Kulcsár Bálint szerkeszti), a Vendéglátás Zalaegerszegen a 18-20. században című kötet pedig a Zalaegerszegi Füzetek kiadványsorozat 19. számaként jelenik meg (szerkesztője Káli Csaba).

Kulcsár Bálint az új dokumentumokról, Molnár András az idei tervekről számolt be

Konferenciákból idén sem lesz hiány: májusban Fotografált történelem címmel a helyi levéltár forrásértékű fényképeit mutatják be egy tudományos ülés keretében. Ősszel, az önkormányzattal és a Göcseji Múzeummal közösen (kapcsolódva a Hevesi-színház 40. évfordulójához) a zalaegerszegi színház és színjátszás 19-20. századi történetét elevenítik fel a kutatók. Októberben pedig Deák Ferenc születésnapjához igazodva, a Deák-kutatás legújabb eredményeiről számolnak be. Ezt a rendezvényt a könyvtárral közösen szervezik a levéltárosok.

Magánszemélyek ajándékoztak értékes iratokat az intézménynek

A sajtótájékoztató további részében dr. Kulcsár Bálint levéltáros bemutatott néhány olyan különleges dokumentumot és fotót, melyek az előző évben kerültek a levéltár birtokába. Mint mondta: 2022-ben tizenkét alkalommal vettek át iratokat magánszemélyektől, mégpedig ajándékozás jogcímén. A dokumentumok széles időintervallumot fognak át, hiszen a 17. századtól egészen az 1990-es évekig érkeztek be családi anyagok. A legérdekesebbekből egy kisebb kiállítás is nyílt a sajtótájékoztató alkalmából. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK