2024.05.02., csütörtök - ZsigmondZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Portréfotók hazai és zalai művészekről

2024. január 21. vasárnap, 18:58
Szerző, fotó: Pánczél Petra
A magyar kultúra napja alkalmából fotókiállítás nyílt a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A répcelaki születésű, jelenleg a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ óraadó tanáraként tevékenykedő Garas Kálmán fotóművész portréit tekinthetik meg a látogatók.

 Garas Kálmán fotóművész kiállítása a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben

Garas Kálmán (jobbról) műveiről Tóth Csaba beszélt a tárlatnyitón

„Az idő megőrzése” című tárlaton hazai művészekről – írókról, költőkről, színészekről, zenészekről – és bölcsészekről láthatók fotók. A szellemi Magyarország jelenik meg a képeken. Akiket a fotós megörökített, nem átlagos emberek voltak – fogalmazott a tárlatot megnyitva Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész. Hozzátette: az emberöltő véges, de az idő rajtunk kívül végtelen. Ezt a kettős dimenziót pedig a művészet tudja megjeleníteni. Az emberiség történetében szinte mindig jelen volt a portrékészítés. Évezredekkel ezelőtt azért örökítettek meg valakit (főleg a halottakat), hogyha a lélek visszatér, felismerje a testet. A portré „megőrzés” funkciójában még ma is van egyfajta transzcendencia. A fotózás lerövidíti a megörökítés időtartamát, de így is egy heroikus cselekedetről van szó – hangzott el.

Németh János és Zóka Gyula portréja is feltűnik

A kiállításon többek között Esterházy Péter, Nagy László, Weöres Sándor, Zalán Tibor, Kocsis Zoltán, Fekete György nagyméretű portréját láthatják a látogatók. De Németh János keramikusművészről és Zóka Gyula fotógráfusról is készült kép; jelezve talán azt is, hogy Vas- és Zala megye mindig jó kulturális kapcsolatokat ápolt egymással. 

Fűzfa Balázs mutatta be a Garas Kálmán fotóiból készült könyvet

Garas Kálmánnak 19 évvel ezelőtt már volt egy hasonló tárlata Zalaegerszegen; akkor a Hevesi Sándor Színházban mutatta be műveit. A mostani kiállítás az azóta eltelt idő anyagából is válogat. Összességében az 1970-es évektől szinte napjainkig láthatók felvételek a hazai kulturális élet nagyjairól.

Zenészek, írók, színészek portréi láthatók

A fotóművész munkáiból megjelent egy kötet is. A „Személyiségnek lenni a legtöbb” című könyvet Fűzfa Balázs irodalomtörténész, a kiadvány egyik szerkesztője mutatta be a zalaegerszegi közönségnek. Mint mondta, Garas fotói fekete-fehérek, és ezek a szuggesztív képek a szürkeárnyalat miatt egy plusz szimbolikus jelentést is kapnak. A mozdulatok, tekintetek ereje sokkal hangsúlyosabbá válik. A képek a határolt végtelent jelenítik meg.

A kiállítás február 10-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK