2024.04.28., vasárnap - ValériaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új főigazgató, új célcsoportok, menedzser szemlélet 

2023. augusztus 31. csütörtök, 09:29
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A nyár folyamán átalakult a múzeum szervezeti rendje, hiszen augusztus 1-én megalakult a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága (ZMI). A közgyűlés a Göcseji Múzeum eddigi igazgatóhelyettesét (a keszthelyi Balatoni Múzeum korábbi vezetőjét), Havasi Bálintot bízta meg az intézmény irányításával.

Fontos a közösségi múzeum eszméje

A továbbiakban a Göcseji Múzeum közvetlenül a főigazgató alatt működik részegységként. A főigazgató-helyettesi és egyben a Göcseji Múzeumot, mint részegységet felügyelő tudományos igazgatói posztot pedig dr. Kostyál László tölti be. A Göcseji Falumúzeum és a Mindszentyneum tagintézményként működik majd, egy-egy tagintézményvezető irányításával.

2022-ben adták át a felújított múzeumi épületet, és az újonnan nyílt állandó kiállításokat

Az átalakításra azért került sor, mert az elmúlt időszak fejlesztései miatt a múzeum „kinőtte” korábbi struktúráját, nagy szervezetté vált, amely új típusú irányítást és kommunikációs feladatokat is jelent – nyilatkozta korábban a változás okairól Balaicz Zoltán polgármester.

Havasi Bálint vezetői pályázatában többek között kifejtette: középtávú vezetői programjának alapvetése, hogy a múzeumi szerepek erőteljes változása miatt az intézményt nemcsak hagyományos értelemben vett kulturális javakat gyűjtő, azokat tudományos módszerekkel feldolgozó és bemutató közgyűjteménynek tartja, hanem kulturális és turisztikai szolgáltatónak is tekinti. Ebben a kontextusban a múzeumok (a kulturális szféra más szereplőihez hasonlóan) „terméket” hoznak létre: meghatározott igények kielégítésére és a profitábilis értékesítés szándékával. A múzeumok ma már versenyben állnak más piaci szereplőkkel a kultúrafogyasztók kegyeiért. Ha azt akarjuk, hogy a múzeum által előállított kulturális termék minél szélesebb körben és jobban hasznosuljon, vagyis elérje fogyasztóját és célját, akkor új perspektívából, mégpedig a marketing és a menedzsment szemszögéből kell vizsgálni a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának elkövetkező, 2023-2028 közötti időszakát – olvasható a programban.

Augusztustól Havasi Bálint főigazgatóként vezeti a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságát

Hogy az új szervezeti rendszer és szemlélet pontosan milyen változásokat hoz a gyakorlatban, arról az új főigazgatót kérdeztük. Havasi Bálint lapunknak azt válaszolta, hogy mivel a múzeumnak jelenleg rengeteg folyamatban lévő projektje van és a következő év időszak kiállításainak koncepciói is elkészültek már, nem tervez drasztikus és gyors változásokat.

- A ZMI létrejöttével az eddig a Göcseji Múzeum osztályaként működő Göcseji Falumúzeum tagintézménnyé vált, a Mindszentyneum esetében nem történt változás. A Göcseji Múzeum önálló identitással a ZMI keretében működik tovább. A szervezeti változásokkal párhuzamosan megkezdtük egy nyílt forráskódú vállaltirányítási rendszer bevezetését. A rendszer használatától a belső kommunikáció és az egyes intézményi egységek közötti hatékonyság növelését várom – fogalmazott.

Hozzátette: számára nagyon fontos a közösségi múzeum eszméje. Folyamatosan keresi a helyi, akár szakmai, akár civil közösségeket, hogy minél intenzívebb együttműködést tudjanak kialakítani velük. Fel szeretné keresni továbbá a társintézményeket is. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral már volt egy találkozó arról, hogy milyen közös rendezvényeket tudnának megvalósítani a jövőben.

- Mindenképp folytatni szeretném a sikeres „Múzeumi kerengő” programsorozatot, illetve a rendhagyó tárlatvezetéseket.  Ahogy említettem sok projektünk folyamatban van, de azért már szeptembertől készülünk új típusú programokkal is. A Múzeumok Őszi Fesztiváljához korábban is csatlakoztunk, most viszont a Zalai Tekergőkkel közösen egy kulturális kerékpártúrára indulunk. Készülünk egy vállusi gyalogtúrával is. Eközben Simmer Lívia régész kollégánk egy kültéri szabadulószobán dolgozik, de hamarosan új állandó kiállítás is nyílik, Preisz József óragyűjteményéből - hogy csak néhányat említsek a következő időszak kínálatából. Fontosnak érzem, hogy új célcsoportokat szólítsunk meg ezen belül az is cél, hogy az iskolák számára érdekes és tanulságos programokkal szolgáljunk. Bevezetjük számukra a múzeumi bérletet, mellyel kedvezményes áron vehetnek részt múzeumpedagógiai foglalkozásokon és más eseményeken a diákok. Nagyon örülök annak is, hogy az évek óta zajló pálos kutatásainkhoz kapcsolódóan, szeptember 22-23-án sor kerül egy országos szakmai konferenciára. Ezt a jövő évben egy „Pálosok” című időszaki kiállítás követi.

Közösségi ásatás Örvényeshegyen (Forrás: Göcseji Múzeum)

A főigazgató azt is elárulta, hogy a közeljövőben a kor kihívásainak megfelelően új arculatot és honlapot kap az igazgatóság és így a három intézmény. A weboldalt úgy alakítják ki, hogy az mobiltelefonon is optimálisan működjön, sőt az online jegyvásárlás feltételei is javulnak, bővülnek.

Kérdésünkre, hogy a hangsúlyosabb marketingszemlélet nem hátráltatja-e a hagyományos értelemben vett tudományos életet és múzeumi munkát, a főigazgató azt felelte, hogy ez továbbra is alapfeladat. Sőt, bizonyos szempontból erősíteni szeretne ezen a területen.

- A tervek között szerepel, hogy a múzeum meglévő, vagy régebbi, de kissé perifériára szorult kapcsolatait megújítsuk, fejlesszük. Arra törekszem, hogy a jövőben intenzívebb közös munka alakuljon ki Zalaegerszeg testvérvárosainak múzeumaival; legyen szó kiállításcserékről, vagy egyéb szakmai programokról. Marosvásárhellyel nemrégiben történt egyeztetés, a jövőben pedig muravidéki és osztrák intézményekkel is szeretnénk tárgyalni.

Az igazgató szerint a „határnyitásnak” és a 21. századi szakmai munkának az is fontos eleme, hogy az egyes kiállításokhoz többnyelvű leporellók, kiállításvezetők készüljenek. Összességében pedig azt szeretné, ha a múzeum minél több helyszínen megjelenne és jelen lenne a város életében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK