2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zsidó liturgikus tárgyakat találtak egy udvaron

2021. szeptember 24. péntek, 19:57
Szerző: ZalaMédia
Egy zalaszentgróti házaspár a közelmúltban vásárolt házuk udvarán felújítást végzett. A munka során a föld alól egy trezor került elő, benne különleges tárgyakkal – tájékoztatta szerkesztőségünket a Göcseji Múzeum kommunikációs munkatársa, Szényi Krisztina.

Különleges leletek Zalaszentgrótról

Elsősorban zsidó liturgikus tárgyakat (két rimon pár, két tóramutató, két tóravért) rejtett a doboz, de meglepő módon néhány pár cipőt is. A tárgyakat valószínűleg 1944-ben, a vidéki zsidóság deportálásakor rejtették el a tulajdonosaik. Feltehetően a zalaszentrgóti zsinagóga kegytárgyairól van szó.

A házaspár értesítette a Göcseji Múzeumot az értékes és érdekes leletről, így az intézmény három munkatársa dr. Kostyál László múzeumigazgató, művészettörténész, valamint Béres Katalin és Erős Krisztina történészek Zalaszentgrótra utaztak, hogy megvizsgálják a műtárgyakat, és biztonságba helyezzék azokat.

A múzeum ezúton is köszöni a házaspárnak a törvénytisztelő magatartást, hogy a kincsek megtalálása után egyből értesítették a közgyűjteményt.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK