2021.10.19., kedd - NándorZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Családi pünkösd Gébárton

2019. június 14. péntek, 16:14
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Hagyományos rendezvényre várták a családokat pünkösd hétfőn a Gébárti Kézművesek Házához. A 12. alkalommal megtartott esemény nemcsak a népi gyökerek és a családi kapcsolatok, hanem a magyar-horvát barátság erősítője is.

A program határon túli részét a horvát hímzés mintával való ismerkedés jelentette. Illetve az a CD-ősbemutató, mely egyedül a Dráva mentén jellemző különleges dudával kísért dallamokat mutatott be. A CD egyébként nemcsak hangzó anyagot, hanem tanulmányt is tartalmaz a témában, és pályázati forrásból jött létre a megvalósulása. A koncert a budapesti Tiszta Forrás és a pécsi Misina zenekarnak köszönhető. 

A magyar oldalt pedig szokás szerint népi kismesterség bemutató jelentette, ezúttal a csipkekészítők és a kovácsok világába engedtek betekintést. Az előbbihez kapcsolódott a vitrin kiállítás, melyben Románné Hadri Veronika és Koleszár Éva munkáit tekinthették meg az érdeklődők.

Szintén a jól bejáratot és immár el is várt hagyományoknak megfelelően a gyerekeket kézműves játszóház várta. A többféle lehetőségből had emeljük ki az ünnephez kötődő virágkoszorú készítést. A pünkösdi virágkoszorú egykoron a lányok jellemző fejdísze volt. A gyerekeket népzenei foglalkozás is várta, Laposa Julcsi, Junior Príma Díjas népzenész vezetésével.

Újdonság volt a programon belül a kincskereső tájfutás a szoborpark területén. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK