2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Libalakoma és vigasság a napsütésben

2018. november 11. vasárnap, 20:41
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Márton napjához nemcsak számos népszokás, hanem időjárásjóslási hagyományok is kötődnek. Elődeink úgy tartották, ha Márton napján a lúd jégen jár, akkor karácsonykor sárban botorkál. Ha viszont november 11-én napos az idő (vagyis Márton nyara van), akkor igen kemény, hideg tél következik.

Nos, ha a népi megfigyeléseknek hinni lehet, akkor ez utóbbira számíthatunk a következő hónapokban, hiszen vasárnap néhol 20 fok fölé is emelkedett a hőmérséklet, és szinte zavartalan volt a napsütés. Nemcsoda, hogy a Göcseji Falumúzeum hagyományos Márton-napi vigasságok című rendezvényére több mint 1300-an látogattak el.

 Márton „nyara” a skanzenben

A program egyúttal az idén 50 éves skanzen ünnepe is volt. Az eseményre a Márton nevű, illetve az ebben az esztendőben 50. életévüket betöltő látogatók ingyen léphettek be.

A skanzenben libalakomával, újborkóstolással és vásári forgataggal is várták az érdeklődőket. A gyerekek pedig különféle játékos programokon, és tréfás liba-kereső vetélkedőn vehettek részt. A vigasságot kulturális és hagyományőrző programok is színesítették.

Fellépett többek között: ifj. Horváth Károly és tanítványai, az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület, de a Savaria Legio is bemutatkozott. A gasztronómiai programok pedig a kóstoláson túl némi „workshoppal” is kiegészültek, hiszen az Andráshidai Gazd’asszony Klub a káposztasavanyítás technikájával ismertette meg a közönséget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK