2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

60 éves a Ganz Ábrahám Technikum

2023. március 29. szerda, 16:20
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikuma idén 60 éves, amely Zalaegerszegi Általános Gépipari Technikum elnevezéssel 1963-ban kezdte meg működését. 1970-ben vette fel Ganz Ábrahám nevét a műszaki pályák oktatására szakosodott középfokú intézmény, amelynek jubileumi ünnepségét egykori és jelenlegi tanárok illetve diákok körében a Hevesi Sándor Színházban tartották.

Élen járnak a műszaki pályák oktatásában

Elismerés a szakképzési centrumtól: Vizlendvai László, Szabó Károly és Gaider Gergely

A kezdetek még régebbre nyúlnak vissza, hiszen a nagy elődök 1883-ban kezdték meg az intézményes szakoktatás kiépítését a városban, ami a jelenlegi oktatómunka alapját jelenti, emelte ki köszöntőjében Gaider Gergely igazgató. Az általános gépipari technikum, majd Munkácsy Mihály nevét viselő iskola, a későbbi Ganz folyamatos változáson és bővülésen esett át az elmúlt évtizedekben. 2021-ben egyesítették a Munkácsy Mihály Szakiskolával, így a két műszaki képzőhely regionális jelentőségű intézménnyé vált.

A Ganz történetét képzési portfóliójának fejlesztése is végigkísérte a gazdaság szakemberigénye szerint. A gépgyártás, az elektronika és a közlekedés területét érintő képzések mellett ma már magas színvonalú informatikai, logisztikai, valamint rendész- és kadétképzés is folyik az intézményben, több mint ezer diák és közel száz oktató részvételével. Tanáraik és partnercégeik segítségével duális képzési rendszerben biztosítják a versenyképes szakmai tudás megszerzését. Diákjaik egyetemi szintű ismereteket sajátíthatnak el a Pannon Egyetemmel és a Széchenyi István Egyetemmel való együttműködés keretében zajló okleveles technikus képzésen, mondta el az igazgató.

A kadét- és a rendészképzés diákjai „biztosították” a rendezvényt

Nagyon jó döntést hoztak az elődök, az akkori megyei és városi tanács valamint a szakminisztérium, amikor az ipar szakemberszükségletének biztosítása érdekében elhatározták a gépipari technikum létrehozását Zalaegerszegen 1962-ben, vélekedett Balaicz Zoltán polgármester. Mint fogalmazott, az idő őket igazolta, hiszen a képzőintézményből az eltelt évtizedek alatt, az üzemek, vállalatok megelégedésére, olyan szakemberek kerültek ki, akik helyi és nemzetközi szinten is megállják a helyüket. A polgármester beszéde végén átadta az igazgatónak a közgyűlés díszoklevelét a technikum fennállásának 60. évfordulója alkalmából.

A fenntartó, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum képviseletében Vizlendvai László főigazgató és Szabó Károly kancellár 300 ezer forintot adományozott az oktatótestületnek, méltatva a Ganz Ábrahám Technikum a szakképzés fejlesztésében, a helyi gazdaság erősödésében betöltött szerepét. Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi is Iparkamara elnöke elismerő oklevelet és ajándékot adott át. Kiemelte, a technikum jelentős feladatot vállalt Zala és az ország nehéziparának megteremtésében az elmúlt 60 évben.

A jubileumi rendezvényen fellépett a Göcseji Szegek Néptáncegyüttes, valamint az iskola tanulói zenés produkcióval. Végül elismeréseket, jutalmakat adtak át a tanulmányi versenyeken kiemelkedő eredményeket elért diákoknak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK