2023.04.01., szombat - HugóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Érzékenyítő foglalkozások diákoknak

2022. február 25. péntek, 18:54
Szerző: -pez-; Fotó: pP
Február 25-én, vagyis a kommunizmus áldozatainak emléknapján középiskolásokat vártak a Mártírok úti Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelyére. Az épületben 1950-56 között az ÁVH megyei parancsnoksága működött. A Göcseji Múzeumhoz tartozó kiállítóteret 2017-ben avatták fel.

 Nyílt nap a volt ÁVH központban

Az emléknap alkalmából Erős Krisztina, a múzeum történésze elmondta: 1947. február 25-én tartóztatták le Kovács Béla kisgazdapárti politikust. Ez a nap a jelképes kezdete mindannak, ami a kommunisták rovására írható az ezt követő időszakban. Legyen szó letartóztatásokról, padláslesöprésről, egyházüldözésről, kuláklistáról, kitelepítésekről, vagy gazdasági ellehetetlenítésről. Alig akadt olyan család, akit valamilyen formában mindez ne érintett volna. A jéghegy csúcsát a letartóztatások és a kitelepítések jelentették, melynek „motorja” az ÁVH volt.

Zalaegerszegen 1950-ben költözött a Mártírok út 5-7. számú épületbe az Államvédelmi Hatóság (korábban a Csány téri egykori csendőrlaktanya volt az otthonuk). A történész hangsúlyozta: az öt évvel ezelőtt itt kialakított Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye a közvélekedéssel ellentétben nem börtönmúzeum, hiszen az alagsori részekben nem börtön működött, hanem fogda. A letartóztatott személyeket ide hozták kihallgatásra, hogy különböző módszerekkel vallomásra bírják őket. Az épület tehát „csak” egy átmeneti helyszín volt a letartóztatottak számára, akiket aztán pár nap után továbbszállítottak.

Ebben az eredeti környezetben, mintegy 80 négyzetméteren jött létre az emlékhely. A többszintes kiállítótérben portásfülkét rendeztek be, de az ügyeletes tiszt szobája is megtekinthető korabeli tárgyakkal, dekorációkkal. Az alagsorban pedig a zárka, valamint a kínzó- és vallatóterem található. De néhány olyan személy életével is megismerkedhet a látogató, aki annakidején maga is megpróbáltatásokon ment itt keresztül.

Szabó Tímea múzeumpedagógus érdeklődésünkre elmondta: a február 25-i emléknapon mindig ingyenesen látogatható a kiállítóhely, és ez alkalomból rendszeresen hívnak iskolás csoportokat. Idén több zalaegerszegi gimnáziumból és szakközépiskolából érkeztek osztályok, félórás turnusokban. A diákokat felváltva kalauzolták a múzeumpedagógusok. A cél az, hogy a gyerekeket megérintse mindaz, ami az 1950-es években itt zajlott. Egy érzékenyítő programról, bevezető foglalkozásról van szó, melynek során néhány jellegzetes tárggyal, hanganyaggal és az itt fogva tartott személyek tragédiájával ismerkedhetnek meg.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK