2022.10.05., szerda - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Festetics Imre emlékverseny a Kölcseyben

2019. december 05. csütörtök, 21:40
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Gróf Festetics Imre, vagyis a „genetikus gróf” tiszteletére rendeztek emlékkonferenciát- és versenyt a megye 11-12. osztályos diákjai számára a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Mint arról már korábban beszámoltunk, az iskolában tavaly ősztől zajlott a Festetics 200 projekt, melynek célja a gróf munkásságának szélesebb körű megismertetése volt.

A Festetics-család – főleg juhtenyésztéssel és ehhez kapcsolódóan genetikával foglalkozó – jeles tagja 1819-ben tette közzé téziseit egy brünni szaklapban a „A beltenyésztésről” címmel, jóval megelőzve ezzel Mendel elhíresült genetikai téziseit.

A Zrínyi-gimnázium párosa nyerte a döntőt

Az iskolában zajló programsorozat folytatásaként hirdettek megyei versenyt a középiskolások körében, melynek döntőjére a napokban került sor a zalaegerszegi gimnáziumban. Pozsik Lajos, a Kölcsey-gimnázium tanára, a program egyik szervezője elmondta: hat iskolából 15 pár jelentkezett a versenyre, melynek első fordulója az interneten keresztül zajlott. A megmérettetés után végül négy pár vett részt a Kölcseyben rendezett döntőn, ahol a diákoknak először előadásokat kellett tartaniuk Festetics Imre életéhez, és munkásságához kapcsolódó témákból, majd egy kvíz következett.

A versenyt a zsűri, vagyis dr. Szabó T. Attila és dr. Szabó István egyetemi tanárok döntése következtében a Zrínyi Miklós Gimnázium párosa, Bárczai Krisztofer és Faragó Ábel nyerte.

Pozsik Lajos azt is elmondta, hogy a programsorozat jövőre is folytatódik: Genetika 200 címmel ugyanis nemzetközi versenyt is hirdettek, melynek első, internetes fordulója már lezajlott. A döntőre majd 2020 tavaszán kerül sor Budapesten.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK