2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pesti Lászlóné vehette át a Kalliopé-díjat

2023. október 26. csütörtök, 17:43
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Az idei évben Pesti Lászlóné, az Eötvös-iskola nyugalmazott magyartanára vehette át a Kalliopé-díjat. Az elismerést immár negyedszer ítélték oda olyan zalaegerszegi magyartanárnak, akinél nem ér véget 45 perc után a tanítás, és a diákokkal való foglalkozás.

  Újabb magyartanárt jutalmaztak

Mint ismert, a Kalliopé-díjat a zalaegerszegi kötődésű, Párizsban élő Csősz Katalin alapította 2020-ban, mégpedig édesapja, a közismert pedagógus, magyar-történelem szakos tanár, Csősz József (1938-2019) emlékére. A díj létrehozásában Iványi Ildikó, a zalaegerszegi Nyugdíjas Pedagógus Klub vezetője segítette három évvel ezelőtt az alapítót. Létrejött egy kuratórium is, mely minden évben dönt a díjazott személyéről; a bizottság tagja Iványi Ildikón kívül Bubits Tünde és Gerencsér Katalin tanárok.

Csősz Katalin átnyújtja a díjat Pesti Lászlónénak

Az idei Kalliopé-díjat a hagyományokhoz híven a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban adták át ünnepélyes keretek között. Pesti Lászlóné Terikét mindenekelőtt Iványi Ildikó köszöntötte. A laudációban többek között elhangzott: a söjtöri születésű pedagógus a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett magyar-könyvtár szakos diplomát és eleinte falusi iskolában tanított. 1981-ben költözött Zalaegerszegre, ekkor került az Eötvös József (korábban Népköztársaság úti) Általános Iskolába, ahol nyugdíjazásáig dolgozott. Az évek során számos diák szemléletét formálta, többeket készített fel szavaló- és anyanyelvi versenyekre. Húsz éven át szervezője volt az Eötvös-műsoroknak, ahol 200-300 diák mutathatta be tehetségét az évek alatt. Több tanítványa szintén a tanári pályát választotta; köszönhetően Teri néni különleges személyiségének, elhivatottságának.

A résztvevők egy csoportja a díjátadón. Első sorban Csősz Katalin, Pesti Lászlóné és Iványi Ildikó

Bár 2015-ben hivatalosan nyugdíjba ment (ekkor a város Zalaegerszegért díjjal jutalmazta), de a munkát nem fejezte be. Megalapította a „Szépen magyarul, szépen emberül” díjat, melyet olyan végzős diáknak ítél oda az iskola, aki kimagaslóan teljesített magyar nyelv és irodalom tantárgyból. 2016 óta vezeti az Eötvös Nyugdíjas Klubot, ahol szintén színes programokat szervez az egykori kollégáknak. Emellett a Mária Rádió Szívhang című irodalmi műsorát is szerkeszti. 

A díjazottat volt tanítványa, a szintén az Eötvösben tanító Horváthné Balogh Mariann, majd pedig Karáth Anita, a Zrínyi-gimnázium magyartanára is köszöntötte. Utóbbi stílusosan egy verset is írt az alkalomra.

Pesti Lászlóné Csősz Katalintól vette át az elismerést. A díjhoz a rendezvény végén a megyei könyvtár vezetője, Tóth Renáta is gratulált.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK