2023.09.26., kedd - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Érzékenység és emberség

2020. július 27. hétfő, 20:24
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Érett líra, tele belső vívódásokkal és útkereséssel. Többek között e szavakkal jellemezte dr. Cséby Géza irodalomtörténész Nászta Katalin napokban megjelent verseskötetét.

Megjelent Nászta Katalin verseskötete

A Felvágott szívvel című kötet a Pannon Írók Társaságának kiadásában jelent meg, a Pannon Tükör könyvek sorozat részeként. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett kötetbemutatón elsőként Bubits Tünde, a kulturális folyóirat főszerkesztője köszöntötte az érdeklődőket. Mint fogalmazott: a pandémia miatt kialakult kényszerű szünet után egy nyitány is a mostani könyvbemutató. A Pannon Írók Társaságának – a folyóirat kiadásán túl – a könyvkiadás is mindig a feladatai közé tartozott. Tavaly nagyon jó évet tudhattak maguk mögött, hiszen sok szép kötet napvilágot látott. Az idei forgatókönyvet a vírushelyzet némiképp átírta, de talán a következő hónapokban ismét lesz mód a személyes találkozásokra, lapszám- és könyvbemutatókra. Annál is inkább, mert a folyóirat idén 25 esztendős, a jeles alkalomból pedig több programmal is készülnek.

Dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke, Kiss Gábor könyvtárigazgató, valamint Nászta Katalin és dr. Cséby Géza a kötetbemutatón

Nászta Katalin könyve nemcsak tartalmi szempontból igényes, hanem maga a kiadvány is nagyon szép; a szerző képzőművészként is megjelenik, hiszen az ő grafikái illusztrálják a kötetet – tette hozzá a főszerkesztő.

A szerzőt nemcsak költőként, hanem íróként, sőt eredeti hivatását tekintve színművészként is ismerheti a zalai közönség. Nászta Katalin Kolozsváron született, Marosvásárhelyen végezte el a színművészeti főiskolát, majd a sepsiszentgyörgyi színház művésze lett. Családjával 1989-ben költözött Magyarországra, két évig a Hevesi Sándor Színház társulatának tagja volt. Első versei már a ’70-es években megjelentek olyan népszerű irodalmi folyóiratokban, mint a Korunk, az Igaz Szó, vagy a Film-Színház-Muzsika. Művei szerepeltek antológiákban is, 2015-ben pedig első önálló prózai kötete is megjelent, Vajúdás címmel. Két évvel ezelőtt Ének az élőknek című verseskötetét vehette kézbe az olvasóközönség.

Nászta Katalin az 1970-es évektől publikál verseket

A mostani kiadványt bemutató dr. Cséby Géza irodalomtörténész szerint a könyv nem könnyű olvasmány, hiszen érzékeny líráról van szó, amiben a szerző világlátása és kétségei is benne vannak. A kötet többek között az önkitárulkozás nem is olyan könnyű „feladatát” hirdeti. De a versek megerősíthetnek emberségünkben, hiszen egy szívet-lelket nemesítő világ tárul fel.

Nászta Katalin az est folyamán elárulta: édesapja biztatására kezdett el gyermekként naplót írni. Szülei úgy gondolták, hogy a mindennapos írás fejleszti a gondolkodást, a szókincset és az önkifejezést. Pár évvel később – mikor már a szerelem is foglalkoztatni kezdte a fiatal lányt – jegyezte le első verseit. Az igazi áttörést és az első nagy örömöt az jelentette számára, amikor 1971-ben az egyik legnevesebbnek számító erdélyi lap, a Korunk megjelentette néhány költeményét.

A rendezvényen Czegő Teréz színművész közreműködött

A mostani kötettel kapcsolatban elhangzott: a „Felvágott szívvel” elnevezést nem az egyik vers címe ihlette, hanem a Titkok egyik sora. Úgy érezte, hogy ez az, ami igazán illik az egész anyag hangulatához.

A rendezvényen Czegő Teréz színművész (a szerző „földije”, pályatársa és barátnője) olvasott fel néhányat a versek közül.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK