2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közép-európai körpanoráma 40 versben

2018. október 28. vasárnap, 19:09
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A közelmúltban jelent meg Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, drámaíró legújabb kötete, a 361º. A keszthelyi születésű, gyermekkorát Alsópáhokon töltő szerző a minap Zalaegerszegen mutatta be a negyven verset tartalmazó könyvet.

A szám nem véletlen: a költő nyáron ünnepelte 40. születésnapját. A Mimosa kávézóban rendezett kötetbemutatón Gyenes Imre könyvtáros (DFMVK) beszélgetett a szerzővel.

Megjelent Szálinger Balázs új kötete

A költővel Gyenes Imre beszélgetett

Többek között megtudtuk: a most megjelent mű részben folytatása az előző, 360º című kötetnek, de új megközelítések, újabb szimbólumok és metaforák is találhatók benne. Érzékeltetve a szerző viszonyát a jelen valósághoz. Hogy lesz-e 362 is, még nem lehet tudni. Annyi bizonyos, hogy trilógiát nem szeretne, akkor inkább még két könyvre való verset ír.

A Magvető kiadónál nemrég megjelent friss kiadvány négy ciklusba rendezi a verseket. Tulajdonképpen a teljes közép-európai világ (mint egy panorámakép) bontakozik ki szemünk előtt, a maga abszurditásával, történeti múltjával, vagy épp esetlenségével együtt. Több településnév, dűlőnév is szerepel a kötetben; Zala megyétől egészen Dél-Erdélyig. Ha már Erdély; Szálinger Balázs életében változatlanul fontos „terep” ez. Régebben élt Nagyváradon és Kolozsváron is egy-egy évet, most azonban jobban vonzza a déli rész és az Al-Duna. Vagyis a kevésbé ismert és felkapott helyek. Mint mondja: egy költő számára nagyon inspiráló ez az elzárt vidék. A kulturális örökség, az itt élő emberek „autentikussága” és az általuk használt nyelv különböző rétegei. A beolvadás természetes jelenség, és bár sokan ezt szomorúnak találják, épp a természetessége miatt sok szépség rejlik benne.

A kötetbemutatón a Szűcsinger formáció is fellépett

A beszélgetés után Szálinger Balázs és Szűcs Krisztán zenész (Heaven Street Seven) közös formációja, vagyis a Szűcsinger produkció lépett fel. A duónak szintén a közelmúltban jelent meg első CD-je, Ennyit tudtunk segíteni címmel. A kötetbemutató alkalmából rendezett koncerten ebből az anyagból, és a költő újabb verseiből is válogattak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK