2023.01.28., szombat - Károly, KarolaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közgyűjteményi kutatásokról egy kötetben

2020. március 03. kedd, 17:15
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Megjelent a Zalai Múzeum kiadványsorozat 24. száma. Ezúttal harminckét szerző huszonhét tanulmánya olvasható a kötetben, melyet a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban mutattak be a közelmúltban.

Mint azt a rendezvényen Kaján Imre múzeumigazgató elmondta: a kiadványsorozat célja, hogy a Zala megyével kapcsolatos múzeumi kutatások tudományos publikációk formájában is megjelenjenek. A kötet azonban nemcsak a múzeum munkatársainak, hanem a társintézményekben dolgozó kollégáknak is mindig teret enged. A legutóbbi könyv 2017-ben jelent meg. Azóta ugyan a múzeum épülete felújítás miatt zárva van, ám a most megjelent tanulmányok is jelzik, hogy a kutatómunka nem állt meg.

Bemutatták a Zala Múzeum legfrissebb számát

Évtizedes múltra tekint vissza a Zalai Múzeum kiadványsorozat (Havasi Bálint és Kaján Imre a legújabb számot tartja a kezében.)

A Zalai Múzeum legfrissebb számát Havasi Bálint, a keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Elhangzott: a sorozat első darabja 1987-ben látott napvilágot, dr. Vándor László régésznek, volt múzeumigazgatónak köszönhetően. Azóta sokat változott a kiadvány, nemcsak küllemében, hanem szerkezetében is. Új elemekkel gazdagodott a tematika, a mostani számba például a 2017-18-ban zajló megyei régészeti ásatások jelentései is bekerültek, de műhelyrovat is található a könyvben. Utóbbi révén a restaurátorok munkáiba nyerhetnek bepillantást az olvasók.

A régészettől kezdve a helytörténeten, a néprajzon és a művészettörténeten át, egészen a restaurátorok munkájáig sok érdekesség olvasható a friss kötetben

A kötet régészettel indul (egy kilencszerzős tanulmánnyal), ami ezúttal nem egy kutatás eredményeit mutatja be, hanem sokkal inkább magának a kutatásnak a módszertanát (vagyis a térinformatikát, a légi régészetet és a roncsolásmentes geofizikai vizsgálatokat).

A kiadványban mindezeken túl történelemtudományi, néprajzi, művészettörténeti, helytörténeti tanulmányok olvashatók, sőt egyes gyűjteményekhez kapcsolódó írások is szerepelnek benne. Ami a szerzőket illeti: a Göcseji Múzeum munkatársain kívül többek között a Zala Megyei Levéltár, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, a keszthelyi Balatoni Múzeum, a Helikon Kastélymúzeum, a nagykanizsai Thúry György Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum, és a bajai Türr István múzeum kutatói is jelentkeztek tanulmányokkal.

Eke István, Havasi Bálint és Kaján Imre a kötetbemutatón

A kötetet – melyhez Kaján Imre írt előszót – Eke István, Szabó Tímea és Varjú András szerkesztette. A könyv a Göcseji Múzeum irodaházában megvásárolható. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK