2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lázár Ervin emlékezete

2019. január 31. csütörtök, 20:38
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Lázár Ervin (1936-2006) életét és munkásságát eleveníti fel az a tárlat, mely a közelmúltban nyílt meg a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A Móra Könyvkiadó vándorkiállítása interaktív, játékos formában állít emléket a meseírónak, „Négyszögletű kerek” címmel.

A kiállítást Emőd Teréz kurátor, muzeológus nyitotta meg egy rendkívüli irodalomóra keretében, melyen az Ady-iskola diákjai vettek részt. Szóba került szinte az egész Lázár Birodalom (ami egy mesetérképen is megjelenik); A hétfejű tündérrel, Berzsiánnal és Didekivel, A négyszögletű kerek erdő lakóival, és persze a Szegény Dzsoni és Árnikával.

     Tablókon az ismert mesealakok

Tablókon Lázár Ervin élete, és mesehősei

Mint azt a tárlat kurátora elmondta: maga Lázár Ervin is olyan, mint egy mesehős. Ha népmesei alak lenne, minden bizonnyal a vándor figurája illene hozzá a legjobban. Rácegrespusztán született (melyet történeteiben Rácpácegresnek nevezett), majd később kíváncsiságból végigjárta az ország összes pusztáját. Sok-sok mesét és különös szereplőt talált ki mindeközben. Írásai azért is tanulságosak, mert segítenek megtalálni és megérteni saját történeteinket.

Emőd Teréz tartott rendkívüli órát

Az interaktív kiállítás színes tablók segítségével mutatja be Lázár életútját, munkásságát, megjelent köteteit, sőt néhány személyes tárgyát (például csíkos pólóját) is. A március 11-ig látogatható anyag többek között arra is választ keres, hogy miért hét fejű a tündér, amikor a sárkánynak szokott ilyen sok feje lenni, és hogy a Tünkány vajon jó, vagy rossz lény-e? Természetesen mindezekre a mesékben is ott rejlik a válasz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK