2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megjelent Péntek Imre önéletrajzi kötete

2022. október 10. hétfő, 20:03
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az Országos Könyvtári Napok keretében a József Attila Tagkönyvtár vendége volt Péntek Imre József Attila-díjas költő, akivel Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténész beszélgetett, a 80 éves író legutóbb megjelent, „Elpergő évek” című önéletrajzi könyve megjelenése kapcsán.

Kronológia a gyerekkortól a máig; egy kötetben

Az érdeklődőknek Kereki Judit könyvtáros ajánlotta az irodalmi estet, mely már többedik alkalom, amikor a közönség Péntek Imrével találkozhat a bibliotékában, és ahol szintén nem ez az első eset, hogy frissiben megjelent kötetét mutathatta be. Majd Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a szerzőt, aki már csak múlt időben zalaegerszegi, hiszen a nemrégiben Székesfehérvárra költözött, de szívében remélhetőleg továbbra is kötődik Zalához. 

Bakonyi István és Péntek Imre

A beszélgetés előtt Bakonyi István mutatta be Péntek Imre legújabb kötetét, memoárt és esszét egy termékeny élet munkájáról. Nagy vágyak és tervek beteljesedéséről és nem beteljesedéséről. A kronológia a gyerekkortól a máig, a falusi kezdetektől a városi létig szól, a belső utak rajza, a család története, a II. világháború korrajza is. Tömören fogalmaz, élvezhetően mesél. Az egyetemi évek, a költővé formálódás, a nem könnyű pályakezdés, lélektani mélységek, és biztos pontok. Megpróbáltatásai ellenére szerencsésnek tartja magát. És az is látszik, hogy jól ismeri önmagát. A kortársakról is miniportrét ad. Fordulatokban gazdag pálya az övé egy életrajzi regényben, fogalmazott az irodalomtörténész.

Az igazán laza hangulatú beszélgetésben aztán elhangzott néhány anekdota, a fiatal éveket jellemző elzártság és késlekedés „élmény” kifejtése. Szóba került Péntek Imre műfaji gazdagsága, közte a drámaíró vénája, a zalaegerszegi évek és a tervek, ami egy újabb kötet. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK