2022.12.06., kedd - MiklósZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megnyílt a Pláza Könyvtár

2019. április 30. kedd, 18:54
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Új szolgáltatással, a Pláza Könyvtárral várja az olvasókat a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Az üzletház emeletén kialakított könyvespolc nyitott, ahonnan bárki kölcsönözhet.

Az ünnepélyes avatáson Kiss Gábor könyvtárigazgató elmondta: nem leltározott, jórészt adományokból származó könyvek kerültek a pláza újonnan kialakított, nyilvános könyvespolcára. Sok olvasó viszi be ugyanis a könyvtárba régi, megunt könyveit. Vagy olyan, kisebb hagyatékokból származó köteteket, amik már nem férnek el a lakásban, de kidobni sem akarják őket.

Az olvasást népszerűsíti a szabadpolc

Általában ezek a kiadványok a könyvtár állományában is megvannak már, ezért nem leltározzák be őket. Innen jött az ötlet, hogy valamilyen formában mégis hozzáférhetővé kellene tenni az ajándékba kapott köteteket. Népszerűsítve ezzel magát a könyvtárat és az olvasást is.

A most felállított, ingyenesen használható könyvespolcról bárki szabadon kölcsönözhet, esetleg két vásárlás között, vagy mozi előtt leülhet olvasgatni kicsit. A Pláza Könyvtár állománya természetesen bővíthető is. Az „üzemeltetők” azonban azt kérik, hogy aki könyvet szeretne adományozni, az továbbra is a megyei könyvtárba vigye a köteteket, mert azokat egy speciális, ragasztott „könyvjelzővel” ellátva helyezik majd el a polcra. Megtudtuk: körülbelül hatvan-nyolcvan kötet fér el a helyszínen.

Az új kezdeményezést üdvözölte Velkey Péter, humánigazgatási osztályvezető is, aki a könyvespolcot – vagyis az új szellemi szigetet – megnyitva többek között az olvasás és a kézírás fontosságára hívta fel a figyelmet. A mai digitális világban ugyanis ez utóbbi is veszélyben van. Az osztályvezető reméli, hogy felnőttek és fiatalok egyaránt szívesen forgatják majd az üzletházban elhelyezett köteteket.

A nyitóeseményen a Verami Duó, valamint a Dózsa-iskola diákjai is felléptek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK