2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pannon Tükör és Pannon végek

2019. június 16. vasárnap, 19:45
Szerző: ZalaMédia; Fotó: pP
Az Ünnepi Könyvhét keretében két új kiadvány is debütált a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. Bemutatásra került a Pannon Tükör folyóirat legfrissebb száma, majd Göncz László szlovéniai szerző, Emberek a Pannon végeken című kötete.

Az idei, immár 90. könyvhetet Zalaegerszegen Makovecz Tamás, a város oktatási, kulturális és sport bizottságának elnöke nyitotta meg. Mint fogalmazott: egy egyedülálló, kuriózumnak számító rendezvénysorozat ez, mely a könyvekről szól. Azonban ha közvéleménykutatást végeznénk a könyv fogalmáról, valószínűleg csak nagyon kevesen tudnák azt pontosan meghatározni. Nos, a könyv nem más, mint szövegből és ábrából álló, papír alapú információhordozó, melynek legalább 49 oldalból kell állnia és nyomdaipari sokszorosítással készülnie. Persze manapság – haladva a korral – már hangoskönyvekről és e-könyvekről is beszélhetünk.

Lapszám- és kötetbemutató a könyvhét alkalmából

A könyvhét lényege pedig változatlanul az, hogy közelebb hozza a szerzőket az olvasóközönséghez. Ahogy azt 1927-ben Supka Géza író, a könyvünnep ötletgazdája megfogalmazta: az a cél, hogy az írók ingujjban menjenek az utcára, és az emberek között propagálják műveiket. Az első országos könyvhetet 1929-ben rendezték meg.

Makovecz Tamás és Kiss Gábor felelevenítették a könyvhét történetét

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából Bubits Tünde főszerkesztő, és Gál Soma a szépirodalmi rovat vezetője mutatta be a Pannon Tükör legújabb, idei harmadik lapszámát. A főszerkesztő elmondta: kiemelt figyelmet szenteltek most a helyi szerzőknek, hiszen „Zalaegerszegi sorok – Zalaegerszegi arcélek” címmel egy új rovatot indítottak. Többek között Nagy Betti versét, Lackner László egy újabb szerzeményét, valamint Németh János keramikusművészről szóló írásokat találnak itt az olvasók. De, dr. Gyimesi Endre egykori polgármesterrel is készült egy nagyobb interjú, mely életének fontosabb (és nem a politikához kötődő) állomásait mutatja be. A Társművészetek rovatban a szintén zalaegerszegi Péter Zsombor a Bosszúállók sorozat újabb részéről írt filmkritikát. A Tanulmány és kritika rovatban pedig lapunk újságírójától, Pánczél Petrától olvasható egy cikk, mely Kosztolányi Dezső és József Attila kapcsolatáról szól, némi pszichoanalízissel fűszerezve.

Gál Soma a Szépirodalmi rovattal kapcsolatban elmondta, hogy többek között Péterfy Gergelytől, Kiss Ottótól és egy fiatal szerzőtől Csete Somától is olvasható egy-egy friss szerzemény.

Bubits Tünde és Gál Soma bemutatták a Pannon Tükör legújabb számát

A lapszámbemutatót könyvbemutató követte. A történészként és szépíróként is ismert szlovéniai magyar szerző, Göncz László Emberek a Pannon végeken című könyvét Kiss Gábor könyvtárigazgató mutatta be, illetve beszélgetett a kötetről a szerzővel. A riportok olvasmányos átiratából készült szociográfiai mű arról szól, hogy mit jelentett magyarnak lenni Szlovéniában, a történelem viharaiban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK