2023.12.08., péntek - MáriaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tengernyi sztori Horvátországról

2023. május 17. szerda, 18:07
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Nemcsak a tengerpartról, hanem Zágráb környékéről, Szlavóniáról, Muraközről is szól többek között Mihovics József író, újságíró „Tengernyi nosztalgikus történet” című kétnyelvű kötete.

  Megjelent Mihovics József legújabb kötete

Az esszéket, útirajzokat és más publicisztikai írásokat tartalmazó könyvet a közelmúltban mutatták be a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Kiss Gábor, Tóth Renáta könyvtárigazgató, MIhovics József és Ivana Herceg

A rendezvényen részt vett Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének igazgatója, aki rövid köszöntőt mondott a kötetbemutató nyitányaként. Mint fogalmazott: Mihovics József évek óta azon fáradozik, hogy Horvátországot népszerűsítse. Munkásságáért elismerésben is részesült. Családi történetekről, személyes élményekről, a horvát-magyar kulturális örökségről, valamint a mediterrán ország gasztronómiájáról is a szól a legújabb kiadvány. A szerzőnek ez már az ötödik kötete, amit e kimeríthetetlen téma ihletett.

A magyar-horvát kulturális kapcsolatokról is szó esett

Ivana Herceg mindehhez hozzátette: sok turista csak az Adria miatt látogat el Horvátországba, a kontinentális rész sajnos kicsit háttérbe szorul. A szerző ezt a hiányosságot is pótolja a könyvben, hiszen sok olyan tájról, városról, természeti értékről ír, ami az ország belsejében található, és szezontól függetlenül látogatható. A szakember mindenkit arra biztat, hogy használják ki a Schengeni egyezmény előnyeit, hiszen Magyarország és Horvátország között gyakorlatilag megszűnt a határ. A nyugati országrészrészből pedig sok horvát nevezetesség néhány óra alatt elérhető.

Nemcsak a tengerpartot érdemes felkersni, Horvátország kontinetális része is sok meglepetést tartogat a turisták számára

A kötetbemutatón Kiss Gábor főkönyvtáros beszélgetett szerzővel, többek között felhívva a figyelmet arra, hogy a két nép története szorosan összefonódott az évszázadok alatt. A hazai arisztokráciába, nemességbe beépültek a horvátok. Persze a viszony nem minden korszakban volt felhőtlen, de összességében mégis szoros kapcsolat alakult ki Magyarország és Horvátország, illetve a határmenti régiók között. Mihovics József írásaival, könyveivel pedig a híd szerepét tölti be.

A magyar és horvát nyelvű kötetben megelevenedik a közös múlt, valamint néhány történelmi és irodalmi személyiség, de különleges tájakról, várakról és persze a tengerpartról is olvashatunk érdekes és személyes történeteket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK