2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új lapszám és Áramszünet

2019. augusztus 30. péntek, 17:36
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Idei negyedik lapszámát mutatta be a Pannon Tükör folyóirat a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A periodika legfrissebb száma mellett Bene Zoltán szegedi író Áramszünet című, 2018-ban megjelent kötetével is megismerkedhetett a közönség.

A rendezvényt Kiss Gábor könyvtárigazgató köszöntője után Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg. Mint mondta, a város a közelmúltban növelte a folyóirat támogatását, ezenkívül kisebb-nagyobb plusz forrásokat is biztosítanak a laphoz kötődő különféle kiadványok megjelentetéséhez. Úgy látja, hogy az utóbbi években a kulturális folyóirat esetében egy minőségi előrelépésnek lehettünk szemtanúi.

Megjelent a legfrissebb Pannon Tükör

Bubits Tünde főszerkesztő hozzátette: valóban nemcsak folyóiratként, hanem afféle könyvkiadóként is működnek, hiszen a Pannon Írók Társasága rendszeresen jelentet meg olyan kiadványokat, melyek szerzői kötődnek valamilyen formában a laphoz. Tavaly négy ilyen könyv is napvilágot látott, s idén is legalább ennyire kerül sor. Fontosnak érzik, hogy a régió szerzői önálló kötetekkel jelentkezhessenek.

Nagygéci Kovács József, Bubits Tünde és Bene Zoltán

Megújult a Pannon Tükör-online is, ennek részleteiről Nagygéci Kovács József főszerkesztő-helyettes szólt. Mint mondta: a lap online változata lehetőséget kínál nyújtani a pályakezdő, szárnyukat bontogató tehetségeknek. Emellett folyamatosan töltik fel a „printben” megjelent tartalmakat is.

A legfrissebb lapszám szépirodalmi rovatát Bene Zoltán rovatvezető mutatta be, a folyóiratban megjelent további érdekességekről pedig a főszerkesztő beszélt. Elhangzott: negyven szerzőtől olvashatunk változatos témában írásokat. Többek között Szálinger Balázs, Bődöcs Tibor, Karáth Anita is jelentkezik egy-egy újabb művel. A helytörténet rovat ezúttal a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum elmúlt ötven évét tekinti át. A társművészetek fejezetben pedig többek között dr. Kostyál Lászlótól olvasható írás a lendvai Hundertwasser-kiállítással kapcsolatban, Turbuly Lilla pedig a ZA-KO Fesztivál Call Girl előadásáról értekezik. A lapszám kiemelten foglalkozik a lendvai szerzőkkel, kortárs írókkal is.

A rendezvényen bemutatásra került Bene Zoltán Áramszünet című – többek által a disztópia műfajába sorolt – regénye is. A szerzővel Bubits Tünde beszélgetett. Megtudtuk: a könyv alapkonfliktusa abból adódik, hogy 2030-ban egyszer csak megszűnik az áramszolgáltatás. Nemcsak pár percre, hanem hosszú évekre. A szerző szerint a nyugati civilizációt az elektromos áram tartja össze, s ha ez a kohézió megszűnik, akkor az emberi kapcsolatok is más irányt vesznek; visszazuhanunk a középkorba és eluralkodik az anarchia…
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK