2024.05.25., szombat - OrbánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kapa és Pepe a Páholyban

2017. december 01. péntek, 17:59
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Sokan hiszik azt, hogy a Kapa és a Pepe becenév a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmben ragadt rájuk, pedig nem. Jancsó Miklós rendező pont azért emelte be a filmbe a neveket, mert a kollégák, barátok már régóta így hívták Mucsi Zoltánt és Scherer Pétert.

A két színművész az Egerszegi Páholy vendége volt a közelmúltban. Karáth Anita az est háziasszonya többek között pályakezdésről, filmezésről és magánéletről is beszélgetett a művészekkel.

A „fütyülős” jelenet máig népszerű

Az gyorsan kiderült, hogy a közönség többsége nem a korábbi Jancsó, vagy Szomjas György filmekből ismeri őket, hanem sokkal inkább a napjainkban futó televíziós sorozatokból (például Munkaügyek). Pedig a komolyabb ismertséget épp Jancsó „Lámpása” hozta meg számukra. A film „fütyülős” jelenete azért így is eléggé közismert (már évekkel ezelőtt milliós nézettsége volt a Youtube-on), és a sokadik megnézés után is garantált a derültség. Ez a Páholyon sem volt másképp a jelenet bejátszása közben.

Érdekes, de sem Kapa, sem Pepe nem készült színésznek. Mucsi előbb focista akart lenne, majd szakmunkásképzőbe ment. Arra hamar rájött, hogy a gépszerelő-géplakatos szakmához nem sok köze van. Kollégista volt ekkoriban, amiért annyira nem rajongott. Viszont egyik tanára olcsón árult színházjegyeket, ő pedig inkább eljárt az előadásokra esténként, csak ne kelljen a „koliban” ülnie. Így került először kapcsolatba a színház világával. Később aztán a szolnoki Szigligeti Színháznál lett segédszínész. Azt hitte innen megy majd nyugdíjba, de mégis felmondott, majd két évvel később, 1997-ben a fővárosi Bárka Színházhoz szerződött.

Scherer Péter (Pepe) és Mucsi Zoltán (Kapa) a Páholy színpadán

Pepe általános iskolás korában már közelebbi kapcsolatba került a színpaddal; megnyerte ugyanis a szombathelyi városi Ki Mit Tudot egy Karinthy-szöveggel. Aztán mégis reálgimnáziumba ment, majd a Műszaki Egyetemre. Közben már játszott kisebb társulatoknál, végül ő is a Bárkához szerződött 1997-ben. Bár, mindketten játszottak ott már korábban is. Például egy különös, több mint 4 órás éjszakai darabban, ami részben Shakespeare-adaptációkból, részben pedig improvizációkból állt. Nevük és talán sorsuk is ekkor fonódott össze. Aztán felfedezte őket Szomjas György és Jancsó Miklós. Miki bácsi meghatározó volt számukra, rengeteget tanultak tőle a forgatásokon is, és az azt követő beszélgetések során is.

Hogy mitől működik a Kapa-Pepe humor immár a kilencvenes évek óta? Mucsi Zoltán szerint azért, mert adott két hülyén kinéző ember, akik alkalmasak a másikra kivetíteni a hétköznapi ember nyüglődéseit. Egyikük naiv, érdeklődő, a másik meg egy idegroncs. Ebben a kettősben van egy alapvető feszültség, meg rengeteg humor, mert sehogy sem találják a helyüket.

Scherer szerint hasonlítanak kicsit a Don Quijote-Sancho Panza párosra, amiben szintén van valami szép és valami titokzatos. A dolog azért is szerethető, mert a nemes cselekedetek megvalósításához nincs eszköze Don Quijoténak, a fantazmagóriáihoz pedig hű társra lel egy esetlen figurában. A kérdés, hogy meddig bírják egymást elviselni.

Hogy Kapa és Pepe meddig? Egyelőre még sok feladatuk van, például a Nézőművészeti Kft. nevű színházi projekt, melyet néhány társukkal együtt alapítottak 2009-ben. Magánemberként mostanában már kevesebbet találkoznak, hiszen sok a közös munka, utána meg a család várja őket (kettejüknek összesen hét gyereke van). És ahogy Kapa mondta: miért akarnának esténként együtt sörözni, ha egyszer egész nap egymást nézegetik a színházban. Persze azért néha mégis megesik…

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK