2022.12.02., péntek - Melinda, VivienZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Karácsonyi készülődés a Griffben

2018. november 15. csütörtök, 22:39
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az adventi szezonra készülődik a Griff Bábszínház, javában zajlanak „A fiú, akit Karácsonynak hívnak” című új bábelőadás próbái. A részletekről, és a társulat soron következő programjairól a közelmúltban tartottak sajtótájékoztatót.

Szűcs István igazgató elöljáróban elmondta: nem egy klasszikus karácsonyi mesével készülnek, hanem sokkal inkább arról lesz szó, hogy milyen volt a Mikulás, amikor még kisfiú volt. Vagyis a Mikulás „előtörténetét” láthatják december elejétől az Art Mozi színpadán a gyerekek. A fiú, akit Karácsonynak hívnak egy pörgős, humoros előadás lesz, sok zenével és tánccal.

Mesék kicsiknek és nagyoknak

A mese alapjául Matt Haig azonos című műve szolgált. Ebből készített színpadi adaptációt Lendvai Zoltán, aki nemcsak a dramaturgja, hanem a rendezője is a darabnak. A készülő bábelőadással kapcsolatban elárulta: egy igazi mai mesét láthatnak a gyerekek a Mikulás (vagyis a Karácsony apó) gyerekkoráról. Tehát egy kisfiúról, akit Nikolasnak hívnak. A történet kalandos, vicces, ám mégis minden benne van a karácsony szellemiségéből: a szeretet, a barátság és a másokról való gondoskodás. Na, és persze a csodavárás, a varázslatos végkifejlettel együtt.

Már zajlanak a karácsonyi mese próbái

Matt Haig könyve 2016-ban jelent meg, s annyira népszerű lett Európa-szerte, hogy folytatta a történetet, és hamarosan a harmadik kötet lát napvilágot. A mesét színes és izgalmas rajzok illusztrálják, a színpadon is ez a játékosság jelenik majd meg képi formában. A mese sok szereplős, és sok helyszínből áll, így szinte az egész társulat kiveszi a részét a munkából.

A bábszínház további teveit Szűcs István, majd Bartal Kiss Rita művészeti vezető ismertette. Elhangzott: „Ül, áll, fekszik” címmel december 8-án egy új darabbal készülnek. Az Aprók színháza sorozat keretében megvalósuló előadás (melyet Fekete Ágnes játszik) ezúttal nem a legkisebbeknek, vagyis a babáknak, hanem a kiscsoportos ovisoknak szól. A produkció a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően az alapvető mozgások köré épül. A tervek szerint idén bérleten kívüli előadás formájában játsszák majd a mesét, a jövő évadban pedig az óvodás bérlet repertoárjába illesztik.

Folytatódik az Esti mese felnőtteknek sorozat is. Ennek keretében december 19-től május 15-ig összesen hat előadást láthatnak majd az idősebbek; akiknek soraiba természetesen gimnazistákat is várnak. Annál is inkább, mert tavasszal slam poetry is terítékre kerül. A nyitó darab decemberben az Éneklő Betlehem lesz, melyet Markó-Valentyik Anna, a győri KL Színház színésze játszik.
A felnőtteknek szóló produkciókra a hagyományoknak megfelelően mindig szerda esténként kerül sor.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK