2020.07.10., péntek - AmáliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mese a csúfolódás ellen

2017. február 09. csütörtök, 19:19
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Mindig is csúfolódásra adott okot, ha egy gyerek túl kövér, túl sovány… vagy ha épp „pápaszemes”. Hogy a különbözőség többi formájáról már ne is beszéljünk. Ezt a nem túl szép ovis (és sajnos nemcsak óvodás) szokást szeretné feloldani, kibeszélni a Griff Bábszínház soron következő előadásával.

A társulat február 17-én mutatja be Szegedi Katalin Lenka és Palkó című meséjét, melyet Szász Ilona dolgozott át bábszínpadra. A részletekről Szegedi Katalin szerző, Szűcs István, a társulat vezetője és Bartal Kiss Rita rendező sajtótájékoztatón számolt be.

Lenka és Palkó a Griffben

Az előadás fő témája az elfogadás, két gyerek történetén keresztül. Lenka egy kövér kislány, aki nagyon szeret rajzolni, Palkó pedig egy nagyon sovány kisfiú, aki nagyon szeret olvasni. Kettejük barátságáról szól a mese, illetve arról, hogy hogyan teszik túl magukat a többi gyerek csúfolódásán.

Szegedi Katalin elmondta: főleg könyvillusztrálással foglalkozik. Egy olaszországi workshopra készülve született meg Lenka története, mivel a projektre egy komplett könyvtervet kellet vinnie. Később ezt bővítette ki, majd megírta hozzá Palkó történetét is, aki eredetileg csak az első mese végén lépett be a történetbe. A szövegeket természetesen illusztrálta is, a szerzeményeket pedig az egyik hazai kiadó karolta fel, így született meg két kötetben Lenka és Palkó meséje. Ezt a két sztorit gyúrta össze, és adaptálta bábszínpadra Szász Ilona.

Bartal Kis Rita hozzátette: nem változtattak Szegedi Katalin figuráinak küllemén, hiszen azok rajzfiguráknak is és báboknak is tökéletesek. Nagyon sok bábu szerepel majd az előadáson, melyhez a zenét egy fiatal zeneszerző, Csernák Zoltán Samu írta.

A történet két főszereplője, Dőry Brigitta (Lenka) és Tóth Mátyás (Palkó) elárulták: teljesen tudtak azonosulni a szerepükkel, hiszen gyerekkorukban mindkettőjüket csúfolták az oviban, amiért szemüvegesek voltak

Szűcs István igazgató elmondta: a mostani előadás egy koprodukció; a békéscsabai Napsugár Bábszínházzal közösen valósul meg a projekt. Előbb a zalaegerszegi bábszínház játssza a darabot, jövő évben pedig a békéscsabaiak mutatják be. A megvalósításhoz az NKA-tól és az Emberi Erőforrások Minisztériumától is nyertek támogatást.

A zalaegerszegi bemutató előtt könyvdedikálásra is lesz lehetőség, hiszen Szegedi Katalin szerző is itt lesz a premieren.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK