2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Koszorúzás Utassy József emléktáblájánál

2023. augusztus 30. szerda, 13:42
Szerző: -pet-; Fotó:pP
Utassy József (1941-2010) költőre emlékeztek a zalaegerszegi külső kórházban felállított emlékműve előtt a Pannon Írók Társaságának képviselői.

Költői sikerei ellenére nem volt könnyű élete

Dr. Gyimesi Endre, a társaság elnöke a koszorúzáson felidézte: Utassy József a „Kilencek” költőcsoport egyik vezéregyénisége volt, 1970-től pedig a Magyar Írószövetség tagja lett. A „Zúg Március” című versével berobbant az irodalmi életbe, és az 1960-as, ’70-es évek meghatározó figurájává vált. Sikerei ellenére azonban betegségei, illetve az őt ért támadások miatt nem volt könnyű élete.

Bubits Tünde és dr. Gyimesi Endre helyezte el a koszorút a Pannon Írók Társasága nevében

Felesége zalai kötődése révén Budapestről Rédicsre költöztek a kilencvenes évek közepén, így utolsó éveit itt töltötte el. Sokat járt Zalaegerszegen is, tagja lett a Pannon Írók Társaságának, többször publikált a Pannon Tükör folyóiratba. Hosszas betegeskedés után 2010-ben a zalaegerszegi külsőkórházban érte a halál, ezért a társaság tagjai úgy határoztak, hogy emléktáblát helyeznek el a kórházi épület falán. A domborművet 2014-ben Farkas Ferenc szobrászművész készítette el.

2014-ben Farkas Ferenc készítette el a költő emléktábláját

Utassynak két könyve látott napvilágot a zalai évek alatt, melyet a Pannon Írók Társasága adott ki, halála után pedig emlékkiadványok is megjelentek.

A koszorúzáson Bubits Tünde, a Pannon Tükör főszerkesztője az „Iszonyú lesz” című verssel emlékezett meg a szerzőről. A költemény – Utassy két másik versével együtt – a folyóirat 2008-as első lapszámában jelent meg.

Zúg Március című versével vált ismertté (Forrás: Retörki)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK