2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Élhetővé tenni Misefát

2017. augusztus 23. szerda, 09:11
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Egy leromlott állagú, kastélyra csak nyomokban emlékeztető romhalmazból varázsolt romantikus kastélyszálló és az önkormányzat által rendbe hozatott, platánfák által övezett, pihenőparkkal, játszótérrel bővített, romantikus fafaragvánnyal díszített körhalastó számít a három részre tagolódó (régi falu, major, újsor) Misefa község nevezetességének.

Van egy helyi jelentőséggel bíró haranglábunk és faluházunk is. A körhalastó mellett létezik egy Natura 2000-es védelem alatt álló erdőrészlet. Van egy jóléti víztározónk, amit a helyi horgászegyesület üzemeltet. A két halastó számos védett madár és állat védett élőhelye – mesélte Sifter Róbert, a 300 lelkes község három éve hivatalban lévő polgármestere.

– Édesapám 16 évig volt jó gazdája, a szabadidőközpont életre hívója a falunknak, majd Henczi Béla pedagógus jelölte ki a helyes településfejlesztési irányokat. Az általuk lerakott alapokon továbbhaladva próbáljuk komfortosabbá, élhetőbbé tenni ezt a vonzó helyet. Önerőből folyamatosan szépítgetjük, vonzóvá teszszük a község közterületeit. Gyakori nálunk a cserjék, bokrok, virágok látványos kiültetése a halastavak mellett és a főutca környezetében. A vonzó külsejű, tájba illő dekoratív, figurákat formázó virágtartó elemeink kihelyezését sok helyi és vendég illette dicsérettel. Tavaly egy adosság-konszolidációs pályázati forrásból befejeztük a Fő utcai járda több mint fél kilométeres szakaszát. A pénzt azért kaptuk, mert önkormányzatunk adósságot nem halmozott fel. Idén ugyanekkora összegből a ravatalozót sikerült teljesen felújítani.

Nyertünk a településképet meghatározó épületek modernizálására, bővítésére kiírt pályázaton is. Tízmilliós önerő hozzáadásából, összesen 40 millió forint bruttó bekerülési költségből kompletten rendbe tesszük a faluházat és annak közvetlen környezetét. A projekt végrehajtására két év áll a rendelkezésünkre. Az előkertben WC-k és vizesblokkok is létesülnek, amelyek segítik a szabadtéri rendezvények megtartását.

Nagypáli gesztorságával 9 környékbeli településsel közösen egy olyan, 100 százalékos támogatási intenzitású pályázatot is beadtunk, aminek segítségével két éven át programokat szervező közművelődési szakembert foglalkoztathatunk és mód nyílik még némi építési beruházásra is. Nemrégiben kijelölték a Zalaegerszeget az M7-es autópályával öszszekötő M9-es út nyomvonalát, ami fel- és leközlekedési lehetőséggel érint bennünket. A gyorsforgalmi út átadása újabb reményeket és kilátásokat jelent. A 40 éves szép halastó mederkotrást, gátmegerősítést, nádvágást is igényelne.

A másfél éves kisbusszal közlekedő falugondnoki szolgálat rendkívül népszerű az idősek körében. A napi feladatok rugalmas ellátását a nagykapornaki polgármesteri hivatal segíti. A megyei könyvtár közreműködésével megtartjuk a költészet napját, az idősek napját, a falunapokat, az adventi, karácsonyi ünnepeket. A nyári rendezvényeinket, köztük a régióban is hírneves falunapokhoz kapcsolódó parasztolimpiát is szép környezeti adottságokkal rendelkező tóparton rendezzük.

 

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK