2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közel 8000 béka ért át az Aranyoslapi-forráshoz

2020. április 14. kedd, 13:19
Szerző: Bánfi Kati
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park is jegyzi, azt a rekordot, melyet az idei békamentéssel értek el a zalaegerszegi Aranyoslapi-forrásnál. A 10 éve tartó mentés során soha ennyi kétéltű, pontosan 7847, nem kelt még útra és jutott át sikerrel a szaporodó helyet jelentő kis tóhoz. Volt olyan nap, amikor annyi békát vittek át az önkéntesek, mint máskor egy szezon alatt.

Sikeres volt a békamentő akció

Örömteli hír ez, és hogy pontosan mit jelent az erdő élővilágára nézve arról kérdeztük dr. Illyés Zoltán biológust, a mentés szervezőjét. 

- Nem tudjuk pontosan, hogy mekkora békapopuláció élt itt, amikor még az eredeti lápos, mocsaras, erdős rész volt Aranyoslap, és nem a mostani mező, de gondolom, hogy az lehetett a minimum, amilyen egyedszám az idén van. Sikeres tehát a mentőakció, amellett, hogy közelít az eredeti állapothoz, erős környezetvédő nevelő hatású, szemléletformáló, és talán a tó védelmét is erősíti. A békák nagyon sok állatnak jelentenek élelemforrást, tehát tömegesen kell jelen lenniük. Ezzel maradhat fenn a faj, és ez biztosítja a táplálékpiramisban feljebb elhelyezkedő, kis egyedszámú, erős védelem alatt álló állatok túlélését is. Sokan nem gondolnak a békák fontosságára, miközben kedvelik a gólyákat, amelyeknek elsődleges táplálékát jelentik ezen kétéltűek. Másrészt a békák rovarevők, tehát például a szúnyogpopuláció ritkításában is fontos szerepük van.

- Mennyire érinti érzékenyen a békákat a szúnyogirtás?

- Szerencsére most már betiltották azt a vegyszert, mely nemcsak a szúnyogokra, hanem a halakra, kétéltűekre is nagyon veszélyes volt. Viszont a kemikáliák nem fajspecifikusak, azaz nemcsak a szúnyogot, hanem minden más repülő rovart is elpusztítanak. Két-három hét, amíg kikel az új kolónia. Ennyi ideig viszont nem bírják élelem nélkül sem a fecskék, sem a denevérek és a békák sem. 

- Akkor van még mit kiharcolni e téren. Mennyi civil kapcsolódott be az idei békamentő akcióba?

- A Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület nagyon kivette a részét. Jelenlétük, már önmagában visszatartó lehet a környezetkárosítók számára. És sok más civil is bekapcsolódott, köztük diákok is. Egész nap jöttek az sms-k az úton oda, vagy visszafelé átvitt egyedszámról. Köszönjük a közreműködést, a jelzéseket. Az akció már lezárult, a kerítéseket a kialakult helyzet miatt csak későbbi időpontban tudjuk lebontani. Addig is szemmel tartjuk az időközben kikelt ebihalakat. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK