2022.05.23., hétfő - Dezs?Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Áldozat, de elkövető se legyél!

2022. április 07. csütörtök, 17:34
Szerző és fotó: Antal Lívia
Részegszemüveggel az ittas gépjárművezetés veszélyeire is felhívták a gyerekek figyelmét a Játék a biztonságért középiskolás bűnmegelőzési vetélkedőn, amit a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK) Zalaegerszeg önkormányzatával és más szervezetekkel együttműködve a városi diáknapok keretében rendezett meg. A programra nevező tíz helyi középiskola közül a Kölcsey Ferenc Gimnázium csapata végzett az első helyen.

Játékos bűnmegelőzési vetélkedő kilencedikeseknek

A mindszentys diákok is kipróbálták, milyen is ittas állapotban vezetni

– A Játék a biztonságért középiskolás bűnmegelőzési vetélkedőt első alkalommal rendeztük meg, amelyen a város tíz középfokú intézményének 9. évfolyamain tanuló diákok vettek részt – mondta Tóth László rendőr őrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője – Szeretnénk ebből hagyományt teremteni, hogy a diáknapok keretében a fiatalok eltölthessenek egy napot játékos, vicces, de komoly és elgondolkodtató feladatokkal, amelyek többsége a biztonságról szól. Olyan kérdéseket próbáltunk feldolgozni, bemutatni és szimulálni tapasztalati úton szerezhető információkkal is, amelyekkel találkozhatnak, és amelyek előfordulhatnak életükben. A diákok a vetélkedő helyszíneit (Zalaegerszegi Televízió és Rádió, Zalaegerszegi Rendőrkapitányság, Tűzoltóság, Dózsa-pálya, Deák Ferenc Városi Könyvtár, Belvárosi Körzeti Megbízott Iroda, Dísz tér, Vöröskereszt, Polgármesteri Hivatal) forgószínpad-szerűen látogattak meg.

Megtekinthették a rádió stúdióját, kipróbálhatták a mikrofonba való beszélést. A Vöröskeresztnél elsősegély-nyújtási ismereteket szerezhettek, a Dísz téren a közlekedésbiztonsággal kapcsolatosan a kerékpár felszereltségéről, a biztonsági öv használatáról, az ittas állapotban történő vezetés veszélyeiről hallhattak információkat szituációs feladatok közepette. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság taktikai házában azt is megtapasztalhatták, milyen egy rendőri intézkedés, ha baj történik egy házibuliban.

Horváth László rendőr őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadója magyarázza mire kell odafigyelni a közlekedés során

Örömünkre szolgált, hogy a gyerekek élvezték a feladatokat, megértették a bemutatott helyzetek jelentőségét, mellyel kapcsolatban kifejezték véleményüket az egyes állomásokon. Ezt a polgármesteri hivatalban papíralapon is megtehették: milyen várost szeretnének, milyen fejlesztéseket, amely ötletekkel a diákönkormányzat és a város önkormányzata is foglalkozik majd.

A Dózsa-pályán tartott záróeseményen a rendőrség lovas és kutyás valamint fegyverbemutatóval várta a diákokat. Dr. Molnár József rendőr ezredes, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság vezetője köszöntőjében felidézte, hogy korábban a Veszélyvágta elnevezésű program szolgálta a fiatalság felvilágosítását. Mint mondta, az új bűnmegelőzési vetélkedőnek is az a célja, hogy az általános iskolából egy jóval szabadabb környezetbe kerülő diákok ne váljanak közlekedési balesetek és bűncselekmények áldozataivá, de elkövetőivé se. Ennek érdekében képesek legyenek megfelelő döntéseket hozni. Arra biztatta a gyerekeket, hogy a vetélkedőn tapasztaltakat, hallottakat adják át kortársaiknak.

A győztes kölcseys diákok a vándorkupával

Az eredményhirdetésen Zalaegerszeg önkormányzatát Bali Zoltán alpolgármester képviselte. Minden csapat emléklapot kapott. Az első helyért járó vándorkupát a Kölcsey Ferenc Gimnázium csapata vihette haza. A győztes diákok egynapos belépőt is kaptak az AquaCitybe, amit a város ajánlott fel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK