2022.09.26., hétfő - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Videóinterjúk holokauszt-túlélőkkel

2022. szeptember 19. hétfő, 18:53
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban is hozzáférhető már a Vizuális Történelmi Archívum, mely a világ legnagyobb olyan gyűjteményének számít, ami a népirtások túlélőinek és szemtanúinak visszaemlékezéseit tartalmazza.

A megyei könyvtárban is elérhető a történelmi archívum

A videóinterjú-gyűjteményt és az archívum használatának módját a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának két munkatársa, Nagy-Bozsokyné Keresztes Júlia főkönyvtáros és Kiss Ildikó könyvtáros mutatták be a megyei könyvtárban.

Kiss Gábor, a házigazda intézmény vezetője Nagy-Bozsokyné Keresztes Júliával és Kiss Ildikóval

Az előzményekkel kapcsolatban elhangzott: a kilencvenes években, a Schindler listája című film forgatása előtt rengeteg interjú készült holokauszt-túlélőkkel. Később felmerült az ötlet, hogy az interjúkat a jövőben is folytassák, az így létrejött hatalmas videóanyagot pedig digitalizálják. E célból alakult meg a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványa, akik a rendelkezésükre álló 115 ezer órányi videófelvétel digitalizálásával és adatbázisba rendezésével létrehozták a Vizuális Történelmi Archívumot. 

Az adatbázisban jelenleg több, mint 55 ezer életútinterjú található; túlnyomórészt a holokauszt túlélői, vagy szemtanúi szólalnak meg, de más népirtások (afrikai, sőt jugoszláviai) is szóba kerülnek. Az interjúk az oral history elvei alapján készültek, vagyis teljes élettörténetek hallhatók. A beszélgetéseket 44 nyelven, 65 országban rögzítették, az adatbázis pedig 1359 magyar nyelvű, valamint több ezer, más nyelven felvett, de magyar vonatkozású beszélgetést tartalmaz. Közülük 800 Magyarországon készült. Természetesen Zala megyei szálak is vannak: 49 olyan videó található, ahol a megszólaló a mai Zala megye területén született.

Kiss Ildikó elmondta: az adatbázis az EISZ Nemzeti Program jóvoltából 2018 óta immár negyven hazai intézményben – köztük most már a Deák Ferenc könyvtárban is – elérhető. Az adatbázisban vendégként és regisztrált felhasználóként is bárki kutathat. Utóbbi opciót azért ajánlja inkább, mert a regisztrálás több lehetőséget (mentés, saját projekt létrehozása, rendszeren belüli kommunikáció, megosztás) biztosít. Gyorskeresésekre és szűkített keresésekre egyaránt van lehetőség. A videókon kívül leírások, fotóanyagok is találhatók az adatbázisban. 

A gyűjtemény célja, hogy segítsék a különböző társadalomtudományi-, vagy családfakutatásokat, illetve hogy küzdjenek az előítéletek ellen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK