2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Civilizációs ártalmak és a gyógytorna

2016. augusztus 31. szerda, 14:34
Szerző: Bánfi Kati
Ma már napi gyakorlattá vált a gyógytornászok munkája a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban. Egyaránt nőtt a betegek igénye és az orvosok szakmai elismerése e terület iránt.

Közben önálló egységgé nőtte ki magát e gyógyító ág, több, mint 50 munkatárssal, méghozzá orvos nélküli, vezető gyógytornász irányítással, mely országosan is említésre méltó. Gombosné Papp Judit osztályvezetőt főként a legújabb kórtünetek, a számítógép, laptop, okostelefon használat elterjedésével kapcsolatos problémákról kérdeztük.

Illusztráció

- Az eszközök elterjedése és a kórtünetek megjelenése között mennyi idő telt el?

- Körülbelül 15 éve jelentek meg ugrásszerűen ezen újszerű panaszok, mely elsősorban a nyak és vállövet érintik. De mivel a testben minden mindennel összefügg és a szervezet kompenzálni igyekszik az elváltozásokat, láncszerűen alakulnak ki a problémák a statikus rendszerben. Az is feltűnő, hogy míg néhány évtizede az időskorúak ellátása volt a főfeladat, ma már a 30-40-es vagy a még fiatalabb korosztály is itt van a rendeléseken. A huszonévesek egyébként sokkal egészségtudatosabbak, viszont többet is ülnek a számítógép előtt. Szintén gond, hogy az iskolásoknál a mostaninál nagyobb odafigyelés kellene a tartásproblémák esetén. A serdülő korosztály leginkább fehér folt, őket érjük el legnehezebben. Bár a közelmúltban a testnevelő tanároknak tettünk szakmai ajánlást, amit remélhetőleg beépítenek az órákba, így talán elindul valami.

- Milyen tünetekről beszélünk konkrétan?

- Az iskolában, a munkahelyeken egyre többet kell számítógép előtt ülni, amely egy fixált helyzetben tartja a testet, tartósan. Ez főként a nyak hátsó részén az antigravitációs izmokat és a vállövet terheli fokozottan. A fej tartósan előrehelyezett, a csigolyák normál görbületétől eltérő módon. A porckorong követi ezt a változást, viszont a tartós hatás miatt elváltozik, létrejöhet a porckorongsérv erős idegi fájdalmakkal. Szintén jelentős az ágyéki gerinc terhelése a hosszú idejű ülés miatt, a derékfájós betegek köre szintén nagy. Jellegzetes panasz még az egérhasználathoz kapcsolódó teniszkönyök, csukló problémák és a kézfej kisízületeinek elváltozása. Aki pedig ágyban fekve laptopozik, az még rosszabb. Hiszen a nyak még inkább előredől, a karoknak semmilyen alátámasztása nincs, erősen fixálódnak az arc - és szemizmok, a nyaki kisizmok tónusa fokozódik. Mindez a fejfájást erősítheti, hajlamosíthat rá.

gyógytornász Zala megyei kórház

- Visszafordítható folyamatokról van szó?

- A testtartás optimalizálásával igen. Kivédeni teljesen nem lehet, de csökkenthető a gerincet és az izomrendszert érintő károsító hatás megelőző tornával, praktikákkal. Így 10-15 percenként ajánlott a géptől felállni, fej és vállkörzést végezni, karokat nyújtani. Ez már elég ahhoz, hogy a porckorong visszamozduljon korábbi helyzetébe. Illetve a számítógép monitor legyen középen, szemmagasságban (látható aszimmetrikus tüneteket okoz, aki például oldalra nézve számítógépezik), a kar legyen jól alátámasztott, a háti részhez tegyünk kisebb párnát, a szék olyan magas legyen, hogy a comb és a lábszár 90 fokos szöget zárjon be. Az ágyban használjunk tálcát, és itt is kellő háttámaszra lenne szükség. Hangsúlyozni szeretném a lazító és nyújtó gyakorlatsorokat minden esetben. Ezekre egyébként paradox módon éppen az interneten is találhatunk ajánlásokat. Sokan megjelennek nálunk is ez ügyben és feltűnően a járó beteg ellátás nőtt meg. Vagyis nem a táppénzt választják, hanem munka mellett veszik igénybe a szakmai segítségünket. Elmondhatom, hogy nagyon jó csapatom van. Egyénre szabottan látjuk el a betegeket, órarendszerűen, pontos beosztással. Tervezhető tehát a kezelés, ritka a csúszás. Vannak várólistás területek, főként a masszázsok és egyéb ultrahangos kezelések, de a csoportos gyógytorna azonnal igénybe vehető. Viszont az fontos lenne, hogy a mozgásra és helyes testtartásra vonatkozó tanácsainkat életvitelszerűen megtartsák, ne csak fellángolás legyen a jó hozzáállás. Valamint, akinek panasza van, minél előbb keressen minket, mert annál nagyobb eséllyel fordíthatók vissza az elváltozások, szüntethetők meg a fájdalmak.

- Egy szóban egy jó tanács?

- Mozogjunk. Mindenki válassza azt a mozgásformát, ami neki jól esik és azt, ha lehet napi rendszerességgel tegye. Viszont az edzéseknél, testépítésnél, mindig a helyes testtartás legyen az alap. Mi ez utóbit tudjuk, az edzők meg az izomépítést és az a jó, ha mindenki a szakterületénél marad. A kórházban jelenleg koraszülöttől az idősekig minden korosztállyal foglalkozunk és minden osztályon ott vannak a kollégák és ez nagyon pozitív dolog a kórházi szemlélet mutatójában. A munkánk egyre elismertebb a gyógyító team-en belül és pozitív a betegek visszajelzése is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK