2020.02.20., csütörtök - Eleonóra Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pörköltpontok a forgatagban

2017. augusztus 30. szerda, 13:37
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Vadfőzés, ízletes vadételek és borok, jótékonysági események, kulturális programok, koncertek; hétvégén (szeptember 1-3) kerül megrendezésre az Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték. Az immár hagyományos zalaegerszegi őszi kavalkád részleteiről a polgármesteri hivatalban számoltak be a szervezők.

Az előzményekkel kapcsolatban Balaicz Zoltán polgármester elmondta: 2008-ban szerveztek először Szüreti Fesztivált a belvárosban, ami akkor jó gondolatnak és kezdeményezésnek számított. A városban ugyanis nem volt korábban hasonló őszi rendezvény. Néhány év múlva azonban ez kevésnek bizonyult, hiszen az országban szinte minden településen van hasonló esemény.

Illusztráció (ZalaMédia archív)

Pénteken indul a Vadpörkölt és Borfesztivál

A szervezők pedig szerették volna megtalálni a zalaegerszegi szüreti szezon egyediségét. Így született meg 2015-ben a Vadpörkölt és Borfesztivál ötlete, annál is inkább, mert Zalában 314 ezer hektáron zajlik vadgazdálkodás. Sok jellegzetes, és helyi alapanyagból elkészíthető vadétellel büszkélkedhetünk, ráadásul az egészséges és bio-táplálkozás jegyében sokan keresik is ezeket. A fesztivál tematikáját ezért megérte ebbe az irányba bővíteni, fejleszteni.

A polgármester azt is elárulta, hogy az országos minősítést kapott rendezvény 2021-ben jelen lesz a Magyarországon megrendezésre kerülő Vadászati Világkiállításon. A következő évek így a felkészülés jegyében telnek.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség részéről Miklós Beatrix beszámolt a pénteken megrendezésre kerülő vadászati konferencia részleteiről. Mint mondta, ezúttal is érdekes témákat feszegetnek majd a résztvevők; többek között a vadételek és a 21. századi gasztronómia is szóba kerül.

Tompa Gábor, a rendezvényt szervező Kvártélyház Kft. igazgatója a fesztivál egyes elemei közül a jótékonysági vadfőzést (szombat 9 óra), a vadászkutya-felvonulást (szombat 16 óra) és a fesztiválmenüket emelte ki. Elhangzott: a kutyafelvonulás karitatív célt szolgál, hiszen népszerűsíti a Bogáncs menhely lakóit. Szintén a jótékonyság jegyében zajlik a szombati vadétel-főzés is a Kisfaludy utcában. A támogatójegyekből befolyt összeget ugyanis az Akarattal és Hittel Alapítvány a Zala Megyei Kórház Onkológiai Osztályáért civil szerveződés kapja. A főzőversenyen várhatóan 80 csapat indul. A résztvevők csapatonként 5 kilogramm vaddisznóhúst kapnak, ebből kell valamilyen ízletes étket készíteniük. A zsűri az újdonságokat, innovatív megoldásokat és fűszerezéseket díjazza.

És ha már menü: a szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy a rendezvény mindhárom napján, úgynevezett „vadpörkölt-pontok” üzemelnek majd a belvárosban (a polgármesteri hivatal előtt, a „bor utcában” és a Széchenyi téren). De unikális menüvel készül hat étterem is: ezeken a helyszíneken szintén a vadhús és más erdőből származó finomságok kerülnek terítékre, a hozzájuk való borokkal.

Ami a hétvége belvárosi közlekedését illeti: augusztus 31-én nulla órától szeptember 4. hajnali 4 óráig lezárják a Széchenyi teret, és a Kossuth utcát a Petőfi utcai kereszteződésig, valamint a Kisfaludy utcát is. Az érintett területeken augusztus 31-én éjféltől tilos a parkolás.

A fesztivál részletes programfüzete megtalálható az egerszegfesztival.hu oldalon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK