2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Graffiti-fújás a Landorjam-en

2016. október 17. hétfő, 15:08
Szerző: -pet-
Első alkalommal szervezett hétvégi programsorozatot egy fiatalok által kedvelt zenei- és stílusirányzat köré a Keresztury VMK.

A Landorjam elnevezésű minifesztiválon minden a Hip-Hop-ról szólt: lemezlovasokkal, break-esekkel és graffitisekkel népesült be a ház. Utóbbiak nyomai pedig a jövőben is láthatóak maradnak a falakon.

Reggel tíz órától már gyülekeztek a graffitisek, akik egy előre eltervezett grafikát fújtak fel festékszórókkal az aula egyik falára. A nap folyamán DJ-workshop, tánc-workshop, slam poetry és közönségtalálkozó (Ecküvel) is várta a fiatalokat. Eset pedig a Hősök és az Akkezdet Phiai koncertezett.

Hétvége a Hip-Hop körül

Flaisz Gergő intézményvezető érdeklődésünkre elmondta: a Landorjam gondolata egy a kollégákkal zajló közös beszélgetés során vetődött fel. A jövőben ugyanis szeretnének kicsit kilépni a „hagyományos művelődési ház” sztereotípiából és több fiatalt bevonzani; friss és fiatalos, a mai kor reprezentáló programokkal. Ezért gondoltak arra, hogy egy ma népszerű stílusirányzat, a Hip-Hop kör szerveznek egy hétvégét. Bemutatva annak minden jellegzetességét. Remélik, hogy ezzel a kezdeményezéssel a fiatalabb korosztályok elkezdenek egy picit másképp gondolkodni a kultúrházakról. Annál is inkább, mert mint azt az igazgató elárulta: ez csak a kezdet. A programsorozatot ugyanis hagyományteremtő szándékkal indították útnak. A hip-hopon túl, pedig más kortárs áramlatok is bekerülnek a VMK falai közé egy-egy nap, vagy hétvége erejéig. A tervek között szerepel például, hogy a tetováló-művészet köré is szerveznek egy tematikus napot.

A Landorjam-en ott jártunkkor épp a graffiti-fal grafikájának alapjait fújta fel Bencs Dániel, a Képzőművészeti Egyetem festő szakos hallgatója (képünkön). Mint megtudtuk: egy-egy ilyen alkotást körülbelül 5-6 óra alatt lehet a különféle festékszórókkal a falra fújni. A graffitit a rendezvényt követően sem tüntetik el; az intézmény ezzel is jelezni szeretné a fiatalok felé nyitást.

(A teljes fal lapzártánk után készült el.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK