2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A szociális helyzettől a termelői piacig

2016. augusztus 23. kedd, 15:36
Szerző: Vadas Zsuzsa
„Az elmúlt két évben a legtöbb feladatot számomra a szociális ügyek adták. Fogadóóráimon több mint kétszázötvenen kerestek fel, többségében lakásügyben” – fogalmazott Tolvaj Márta alpolgármester, akivel munkájáról, és az elért eredményekről beszélgettünk.

- A szociális területen az első időszakban átvilágítottuk a városban élők szociális helyzetét, felmértük az igényeket, tulajdonképpen egy helyzetértékelést végeztünk, és ennek alapján alakítottuk ki az új települési támogatási rendszerünket.

- Milyen újdonságokat tartalmaz a rendelet?

- Megtartva a már meglévő juttatásokat, bevezettünk új támogatási formákat: a szociális-, és a lakhatási krízisalapot, az egyszeri nevelési juttatást, és a tűzifa támogatást.

Tolvaj Márta

- Milyen gondokkal keresik fel a legtöbbször?

- Úgy látom, hogy eltűnnek a férfiak a családokból. Hozzám két-három gyerekes édesanyák, jönnek, nagymamákkal, olyanok, akik súlyos szociális problémákkal küzdenek, egyedül nevelik a gyerekeket. Nyolcvan százalékban elvált szülőről van szó. Elbeszéléseikből az derül ki, hogy ha nehézségek adódnak egy családban, a felelősséget inkább az anyák vállalják, ők keresnek fel fogadóóráimon is.
 Zalaegerszeg városa a szociális intézményhálózatát tekintve teljes körű szolgáltatást nyújt az itt élőknek – folytatja Tolvaj Márta. – A születéstől az idős korig rendelkezünk olyan intézményekkel, amelyek segítséget tudnak nyújtani. Azonban az intézmények közötti együttműködést a jövőben még tovább kell fejlesztenünk, a hatékonyság növelése érdekében.

- A lakáshelyzet hogyan alakult az elmúlt években? Hányan várnak szociális bérlakásra?

- Közel nyolcszáz lakás van önkormányzati tulajdonban, ez a szám elég magas, különösen a megyei jogú városokkal való összehasonlításban. A LÉSZ Kft. bevonásával áttekintettük a lakásállományunkat, valamint az igényeket és módosítottuk a lakáshoz jutás feltételeit. Aktualizáltuk a lakásigényeket. Jelenleg 221szociális bérlakás igényt tartunk nyilván. A LÉSZ Kft. kintlévőségének csökkentése érdekében is tettünk intézkedéseket, amelynek sikeressége már most megmutatkozik. Az élet esetenként felülírja a rendeleteket, ezért is kellett és kell a jövőben is változtatnunk. Régebben a szociális bérlakásnál nem volt mérlegelési lehetőség, most van és a közgyűlés soron kívül is dönthet a pályázattal kapcsolatban. Új elem a rendeletben, az is, hogy nem kaphat szociális bérlakást, akinek ételvitele arra okot nem ad. Tíz magasabb komfortfokozatú, felújított lakást pedig elkülönítettünk, a Zalaegerszegre települő mérnökök és családjaik számára, ezek közül jelenleg már csak háromban nincs lakó. Több mint húsz családot tartunk számon „krízis-lakás” ügyben, nekik sürgős segítségre lenne szükségük.
 Lakásüresedés csak akkor van, ha a bérlő elhalálozik, ritka esetben előfordul, hogy visszaadják, és ha valakit nemfizetés miatt kilakoltatnak – mondja az alpolgármester.

- Alpolgármesterként foglalkozik A Göcseji Falumúzeum fejlesztésével is. Hol tartanak?

- Elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, amely három ütemet tartalmaz. Az elsőben az új fogadóépület, egy egykori falusi kocsma (a Czupi csárda), és iskola kerül letelepítésre. (...)

A teljes interjú az eheti ZalaEgerszeG újságban olvasható.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK