2021.09.20., hétfő - FriderikaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Két milliárd forint a Magyar falu programból

2020. december 23. szerda, 16:28
Szerző: Antal Lívia
Nehéz évet hagyunk magunk mögött. 2020 elején még úgy tûnt, az egyik legsikeresebb év várhat ránk, hiszen elképesztő mennyiségû fejlesztés zajlik az országban és a zalai térségben. A márciusban kitört koronavírus-járvány rendkívüli intézkedéseket hozott magával, és alapjaiban változtatta meg mindennapjainkat. Mindezek ellenére sikeresnek mondható az év a zalai települések tekintetében is – mondta Vigh László, a Zala megyei 1-es választókerület országgyûlési képviselője. A kormánypárti politikust a Magyar falu program értékelésre kértük.

Vigh László választókerületében az elmúlt két évben

Bödeházán elhagyott ingatlan vásárlására nyertek forrást

– Legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy a lehető legtöbb forrást hozzuk el településeinkre. Zalaegerszeg a Modern Városok Program elemeiből részesül. A térség kistelepülései, szám szerint 66 ötezer fő lélekszám alatti választókerületi település 2 milliárd forint összegben kapott fejlesztései lehetőséget a Magyar Falu Program különböző elemeiből az elmúlt két évben.
Óvodaudvarra 37 millió forint, óvodaépületre 65 millió forint, orvosi eszközre 25 millió forint, orvosi rendelőre 50 millió forint, települési civil szervezetek támogatására 40 millió forint, belterületi utakra és járdákra 180 millió forint, falubuszra 182 millió forint, közterületi karbantartó eszközökre 56 millió forint, egyházi és önkormányzati közösségi terekre 190 millió forint, szolgálati lakásra 34 millió forint, faluházra 58 millió forint, temetői infrastruktúra fejlesztésére 41 millió forint, önkormányzati telkek közművesítésére 13 millió forint, elhagyott ingatlanok közcélú megvételére 20 millió forint, iskolai és óvodai tornaszobára 25 millió forint, kerékpárútra 80 millió forint és iskola-felújításra 42 millió forint öszszegben pályáztak sikerrel a zalai térség települései. Soha nem látott számú vidéki projekt valósulhatott meg a kormányzati program támogatásából.

Ezeken felül a Magyar Közút kivitelezésében Dobronhegyen és Nova térségében több száz milliós útfejlesztés zajlott le a programhoz kapcsolódva. A 2021-es költségvetés az eddigieknél is nagyobb forrást nyújt a Magyar falu programnak, amelynek jövő évi koncepciója már alakul. Falusi utcák és járdák, valamint önkormányzati épületek felújítására, falu- és tanyagondnoki buszok, illetve kommunális eszközök beszerzésére biztosan hirdetnek új pályázatokat. A falvak megtartóerejének növelését célzó program minden elemében sikeres, és ez Orbán Viktor személyes érdeme is, hiszen a miniszterelnök találta ki, és azóta folyamatosan figyelemmel kíséri.
Bízom benne, hogy a 2021-es esztendőben a zalai fejlesztések zökkenőmentesen fognak haladni, nem lesz az építkezéseket gátló tényező. Országos kitekintésben pedig remélhetőleg az évben előre haladva, egyre inkább le tudjuk küzdeni a koronavírus járványát, de fontos, hogy addig is vigyázzunk magunkra és egymásra, hiszen minden élet számít. Jó esély van rá, hogy a gazdasági kilábalás is fokozatosan bekövetkezik, ezáltal Magyarország a következő évtizednek is nyertese lehet, ezért dolgozik a kormány és a Fidesz-KDNP parlamenti képviselői is – hangsúlyozta Vigh László.

* * *

A zalai térség egyik legfontosabb beruházásaként ismert zalaegerszegi tesztpálya építésének menetéről is kérdeztük a kormánypárti politikust.
– A 45 milliárd forint állami forrásból épülő járműipari tesztpálya kapcsán miniszteri biztosként az építkezés felügyelete, koordinálása és segítése a feladatom, valamint a folyamatos kapcsolattartás a különböző szervek között. A 250 hektáros pálya elemei közül elkészült már a technikai épület, a Z fogadóépület, a kisebb versenypályának számító kezelhetőségi pálya, a 300 méter átmérőjű dinamikai felület. A nyolc különböző együtthatóval kialakított fékfelület tavasszal készült el. Elkészült az okosváros teljes úthálózata, a városi forgalmi környezetet imitáló területen hamarosan elkezdődik az épületelemek kivitelezése, ezzel 610 folyóméter hosszú homlokzatot alakítanak ki az utak mentén.

Vigh László a tesztpálya októberi bejárásán

Befejeződött a másfél kilométer hosszú, kétszer-kétsávos autópálya-szakasz aszfaltozása, illetve a felette átívelő, 40 méter hosszú felüljáró hídszerkezete, továbbá az ehhez csatlakozó három kilométeres autóútból az első egy kilométeres szakasz. 2020-ban mintegy 20 autóipari cég tesztelt a pálya elkészült szakaszain. Az építkezés ütemterv szerint halad, nincs késést előidéző körülmény, már több mint kétharmada kész, és a tervek szerint 2021 év végére átadható lesz. Jövőre épül meg az 5, 12, 18, 25 és 30 fokos emelkedőket tartalmazó modul, a kezelhetőségi pálya pedig kiegészül egy egy kilométer hosszú, hat méter széles kisebb kezelhetőségi pályával, amely teljes hosszában vizezhető lesz.
A létesítmények kihasználtsága egyelőre 25-30 százalék körüli. A legjelentősebb ügyfelek a járműalkatrész-gyártók, például a Knorr-Bremse, a Bosch és a Continental, de igénybe veszik a szolgáltatásokat az autógyártók, köztük a Porsche és a Volkswagen csoport tagjai is – fogalmazott Vigh László.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK