2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A legkiválóbb értelmiségi volt

2017. szeptember 05. kedd, 18:04
Szerző: -pet-; Fotó: pP
113 éve született Keresztury Dezső, költő, akadémikus, a város díszpolgára. Az évforduló alkalmából a költő belvárosi szobránál tartott megemlékezést a Keresztury Emlékbizottság.

Szemes Béla, a bizottság titkára a jelenlévőket köszöntve elmondta: fontos a diákokat is megismertetni Keresztury életútjával, ezért örömteli, hogy idén három iskola (Zrínyi-, Mindszenty-, Ady-iskola) is képviselteti magát az eseményen.

Keresztury Dezsőre emlékeztek

Keresztury Dezső az egyik legkiválóbb értelmiségi volt a 20. században, sőt lehet, hogy ebben a tekintetben szellemisége és felkészültsége még a 21. században is egyedülálló – fogalmazott Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, a megemlékezés szónokaként. A polihisztor életpályáját felelevenítve elmondta: nem költőként, vagy tudósként kell tekintenünk rá, mert Keresztury zsenialitása épp abban rejlett, hogy egyszerre volt mind a kettő. Annak ellenére, hogy túl volt már 50. életévén, mikor első verseskötete megjelent. A könyvtári és akadémiai területen pedig ő volt Arany János és Madách Imre irodalmi munkásságának egyik legnagyobb kutatója, de színházi és zenetörténeti kutatások is fűződnek a nevéhez.

A hatvanas években visszatalált szülővárosába, Zalaegerszegre is, ahol előbb volt iskolájával – a Zrínyi Miklós Gimnáziummal – alakított ki szoros kapcsolatot, majd a város gyarapodó számú értelmiségével és Kustos Lajos tanácselnökkel is. Kiss Gábor szerint Keresztury afféle marketingtevékenységet végzett a városért, hiszen ahol csak tudta, népszerűsítette Zalaegerszeget. Fontos könyvekhez írt előszót, de ő volt a szerzője a városról készült korabeli dokumentumfilm szövegének is. 1975-ben Zalaegerszeg díszpolgára lett. Haláláig, vagyis 92 éves koráig dolgozott. Díjaitól, elismeréseitől sosem „szállt el”; ahogy mondani szokta, ő csak tette a dolgát.

Az ünnepség koszorúzással zárult; többek között Gecse Péter alpolgármester, dr. Gyimesi Endre a Keresztury Emlékbizottság elnöke, valamint a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Keresztury VMK vezetése hajtott fejet a város jeles szülöttének szobránál.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK