2024.07.16., kedd - ValterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vándorló Petőfi a városházán

2023. szeptember 17. vasárnap, 13:11
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Folytadóik a Göcseji Múzeum hónap műtárgya sorozata, melynek keretében újabb és újabb érdekességek kerülnek a polgármesteri hivatal aulájában felállított vitrinbe.

Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása a hónap műtárgya

Ezúttal Kisfaludi Strobl Zsigmond: Vándorló Petőfi című alkotását tekinthetik meg a betérők, melyet dr. Kostyál László művészettörténész, a múzeum tudományos igazgatója helyezett el a mini kiállítóhelyre.

A szoborról többek között elmondta: Kisfaludi lendületes léptekkel haladó, kezében fokost tartó vándorként ábrázolja a költőt. A jelentés jelképes, mintha Petőfi egyfajta vándorló pásztorként próbálná összeterelni elkóborolt nyáját. A mű 1949-ben készült, és először 1951-ben szerepelt a II. Magyar Képzőművészeti Kiállításon a budapesti Műcsarnokban. Később több alkalommal is láthatta a közönség, utoljára 2005-ben Nyíregyházán állították ki.

A művészettörténész szerint eredetileg egy köztéri szoborpályázatra nyújtotta be a művész az alkotást, amelyen végül nem aratott sikert. A szobor életnagyságú gipsz változata hagyatéka részeként került Zalaegerszegre, jelenleg a Petőfi Sándor Iskola aulájában látható, kisebb gipsz verziója pedig a Göcseji Múzeum gyűjteményét gazdagítja. A múzeum a Petőfi 200 emlékév keretében választotta a szobrot a hónap műtárgyának.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK