2023.12.08., péntek - MáriaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Álomszerű képek, valósághű pillanatok

2020. szeptember 09. szerda, 18:10
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A tavalyi év legjobb természetfotóiból válogat az a tárlat, mely a Keresztury VMK Gönczi Galériájában nyílt meg a közelmúltban. A Magyar Fotóművészek Világszövetsége Természetfotó Tagozatának kiállítása több szemszögből és többféle stílusban közelít a táj szépsége, vagy éppen az állatvilág felé.

Természetfotók a Gönczi Galériában

A szervezet természetfotó tagozatának zalaegerszegi születésű vezetője, dr. Simán László (civilben Söjtör házorvosa) a kiállítást megnyitva elmondta: a kétszáz tagot számláló világszövetség kilenc ország magyar fotográfusait tömöríti. A mostani tárlatra a 2019-ben meghirdetett természetfotó-pályázat műveiből állítottak össze egy válogatást. Mint fogalmazott: a természetfotó lehet dokumentarista (valósághű), vagy művészi jellegű. Utóbbi esetben más nézőpontból közelítik meg a fotósok a témát. Nem maga a növény, állat, vagy természeti jelenség számít, hanem hogy a látvány hangulata egy képpé álljon össze.

A kiállításon mind a két megközelítésre láthatunk szép példákat. Csodásan elkapott pillanatok, minimalistává fehérült táj, sejtelmes, álomszerű képek, színes impressziók egyaránt fogadják a betérőt.

Simán László azt is elárulta, hogy ő még általános iskolás korában kapott kedvet a fotózáshoz. Az 1970-es években, az akkori Hamburger-iskola diákjaként sokat járt ki társaival a szomszédos (landorhegyi) Nyúl-dombra, ahol rengeteg érdekes rovart és növényt látott. Mindez lenyűgözte a városi gyereket és kedvet kapott ahhoz, hogy megörökítse a látványt. A természetfotózás amúgy is népszerű műfaj, nemcsak a profik, hanem az amatőrök körében is. A 2002-ben alakult Magyar Fotóművészek Világszövetségének is azért lett természetfotós tagozata, mert a társaság zömét ők tették ki.

A tagok rendszeresen részt vehetnek különféle közös programokon; utazásokon, pályázatokon, workshopokon. Utóbbi eseményeket terepgyakorlatok és képelemzések is színesítik, hogy minél többet tanulhassanak egymástól. Simán László szerint, aki a fotózást, vagy azon belül a természetfotózást választja hobbinak, az egy egész életet kitöltő elfoglaltságot talál magának és biztos, hogy soha nem unatkozik.

A kiállítás szeptember 26-ig látogatható. 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK